2017 01 16 Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ξεπλένει Στουρνάρα - Μητσοτάκη και Βρούτση δια του αλλαγμένου Σχεδίου Πορίσματος.

16.01.2017 protothema.gr
Δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του πορίσματος που συνέταξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στο τελικό σχέδιο του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε αναφορές στον Στουρνάρα.

... το τελικό σχέδιο

«Εκείνο το κείμενο (αρχικό σχέδιο) δεν αποτυπώνει το πνεύμα της τελικής εισήγησης» δικαιολογήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

... το αρχικό σχέδιο

Το προσχέδιο χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια όπου περιγράφονται τα ευρήματα για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων αντίστοιχα.

Αναφορικά για τα ΜΜΕ υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις για τις εξής επιχειρήσεις: Star, Ant1, Πήγασος, Alpha, Mega, ΔΟΛ, Παραπολιτικά, Καθημερινές Εκδόσεις, Alter, Αυγή, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΙ και Κήρυκας, MadTv, Raelmedia, Αττικές Εκδόσεις, Ιδεοδρόμιο, ΕΒΕ, Ναυτεμπορική, Kontramedia.

Επίσης, παρουσιάζονται τα ευρήματα για τις δανειακές συμβάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ με ενισχυμένες αναφορές στο λεγόμενο πόρισμα Καλούδη.

Στο κεφάλαιο «Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ» καλούν την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων και να δεσμευτούν ότι θα την τηρήσουν.
Εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ: Δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα

Το τελικό επεισόδιο στην υπόθεση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ αναμένεται να βάλει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε την συγκεκριμένη υπόθεση καθώς σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα: «Δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα».

Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο κ. Λάππας αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης από το τελικό κείμενο της εισήγησης του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφηκε η αναφορά για τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Υπενθυμίζεται ότι σε προσχέδιο που είχε διαρρεύσει νωρίτερα η μόνη αναφορά σε πρώην υπουργό ήταν για τον κ. Στουρνάρα αφήνοντας μάλιστα ανοικτό ενδεχόμενο για σύσταση προανακτικής.

Ο κ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες παραδέχθηκε ότι υπήρχε προσχέδιο με αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών επισήμανε ωστόσο ότι «εκείνο το κείμενο δεν αποτυπώνει το πνεύμα της τελικής εισήγησης».

Η εισήγηση της πλειοψηφίας έχει ήδη διανεμηθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πεδίο για κατάθεση κοινού πορίσματος.

Τι έγραφε το επίμαχο προσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η μόνη αναφορά του αρχικού προσχεδίου σε πρώην υπουργό ήταν για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για ρύθμιση που επεξεργάστηκε ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, και αφορούσε φορολογικά πρόστιμα και η οποία – σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ – οδήγησε σε διαγραφές προστίμων 1,2 δισ. ευρώ που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες πετρελαιοειδών  για τριγωνικές συναλλαγές και αποτέλεσε την αιτία για να στηρίξει ο τηλεοπτικός σταθμός Star την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Οι συντάκτες του πορίσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ενδεχόμενη τέλεση ποινικών αδικημάτων ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θα ανάψει το «πράσινο φως» για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνέταξαν το προσχέδιο πορίσματος αναφέρουν ως συμπέρασμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου τα εξής:

«ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο» ενώ ως πολιτικό σχόλιο προσθέτουν:


«ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Με τα χρήματα από τον ιδρώτα και το «αίμα» του Έλληνα εργαζόμενου / καταθέτη, κάποιοι τραπεζίτες, υπουργοί και καναλάρχες στήνανε τριγωνικές business συναλλαγών των τραπεζών με το εγχώριο πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ παίζοντας εν αγαστή συνεργασία μπιλιάρδο διαπλοκής στην πλάτη του Ελληνικού Λαού».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα και Αντώνη Μπαλωμενάκη, οι αναφορές στον Γιάννη Στουρνάρα που υπήρχαν στο αρχικό κείμενο της κυβερνητικής πλειοψηφίας διαγράφηκαν από το τελικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Εκείνο το κείμενο δεν αποτυπώνει το πνεύμα της τελικής εισήγησης» υποστήριξε ο κ. Λάππας.

(σημειώνεται ότι από το αρχικό πόρισμα αφαιρέθηκαν πέντε σελίδες (σελ 403 - 408) σχετικές με την τροπολογία, όπου δεν αναφέρονταν μόνο οι μεθοδεύσεις Στουρνάρα αλλά και η μακρά διαδικασία προκειμένου να περάσει από τη Βουλή).
Η επίμαχη τροπολογία της 23 Μαρτίου 2014.

Η υπόθεση που χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο φοροδιαφυγής από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που κατέληξε σε «άφεση χρεών» ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ απέναντι στη Motor Οil και στα ΕΛ.ΠΕ., για φορολογικές παραβάσεις στις οποίες σύμφωνα με την τότε επιχειρηματολογία είχαν υποπέσει οι δύο εταιρείες από το 2010 έως και το 2014 μέσω τριγωνικών συναλλαγών που αφορούσαν αγορές και πωλήσεις πετρελαϊκών προϊόντων μέσω ενδιάμεσων εξωχώριων (offshore) εταιρειών.

Μετά την βεβαίωση και επιβολή των προστίμων ο επιχειρηματικός όμιλος Βαρδινογιάννη προανήγγειλε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός star αλλάζει χαρακτήρα και από ψυχαγωγικό κανάλι θα μετατραπεί σε ειδησεογραφικό και μάλιστα μέσω «διαρροών» δια του τύπου θα περνούσε σε αντιμνημονιακή τροχιά στηλιτεύοντας τις επιλογές της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν με τουλάχιστον πέντε διαφορετικές τροπολογίες και νομοθετικές ρυθμίσεις να απαλλάξουν αναδρομικά τα δύο διυλιστήρια από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και τελικώς το πέτυχαν το 2014 με τις ψήφους 142 βουλευτών τής τότε συμπολίτευσης. Όπως σαφώς προκύπτει πίσω από την σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση βρισκόταν η προσπάθεια της δημοσκοπικά καταρρέουσας κυβέρνησης να αποσπάσει την εύνοια και την στήριξη του επιχειρηματία και καναλάρχη Β. Βαρδινογιάννη, ιδιοκτήτη της Μotoroil και του τηλεοπτικού σταθμού Star.

Την τροπολογία αυτή την είχε στηλιτεύσει και καταγγείλει ως σκανδαλώδη ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, υποσχόμενος μάλιστα να επανεξετάσει την υπόθεση μόλις γινόταν κυβέρνηση.

Μια πρώτη προσπάθεια έκανε ο τότε γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης (τ. βουλευτής τού Ποταμιού), εκδίδοντας την εγκύκλιο ΠΟΛ 1198/21-8-2013, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχειρούσε με την έννοια του «μαχητού τεκμηρίου» να ανατρέψει την ισχύουσα από το 2010 νομοθεσία προς όφελος της Μότορ Όιλ (και της ΕΛΠΕ). Η προσπάθεια του κ. Χ Θεοχάρη έπεσε στο κενό: μια εγκύκλιος δεν μπορεί να ανατρέψει ισχύοντα νόμο.


Την λύση την βρήκε ο τότε Υπουργός Οικονομικών, κ Γιάννης Στουρνάρας με εκείνη την φορολογική διάταξη, σύμφωνα με την οποία “οι δαπάνες της περίπτωσης αυτής δεν αναγνωρίζονται όταν καταβάλλονται ή οφείλονται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με κατοικία, έδρα ή εγκατάσταση σε μη συνεργάσιμα κράτη ή σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, των οποίων η δραστηριότητα στην συγκεκριμένη συναλλαγή εξαντλήθηκε στην τιμολόγησή της και η παράδοση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών διενεργήθηκε από τρίτο πρόσωπο” (ν.2238/1994, άρθρο 31, παράγραφος 1, περίπτωση γ, εδάφιο τελευταίο).

Τί σκέφτηκε ο κ. Στουρνάρας; Σκέφτηκε να ετοιμάσει μια τροπολογία, η οποία θα πρόσθετε στο τέλος τής παραπάνω διάταξης την φράση: “εκτός εάν πρόκειται για πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές κατά το μέρος που αντιστοιχούν σε τιμές εντός του εύρους των τιμών της ημέρας συναλλαγής, οι οποίες τιμές διαμορφώνονται σε χρηματιστήρια εμπορευμάτων ή σε οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές”.

Ο νομοθέτης έχει διάθεση να τιμωρήσει όσους κάνουν παίγνια κερδοσκοπίας (τριγωνικές συναλλαγές) με εξωχώριες (offshore) εις βάρος του δημοσίου ταμείου (όπως ήταν αρχικά η διάταξη), όμως πλέον δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αν οι επιχειρήσεις αποδείξουν ότι δεν πρόκειται για “παίγνια” αλλά για “πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές”. Με άλλα λόγια, αν οι επιχειρήσεις ισχυριστούν ότι τα τιμολόγια δεν είναι εικονικά (μαϊμουδιασμένα) και ότι “έτσι κάναμε πάντα, στις συνήθεις συναλλαγές”, όλα καλά!

Τι κι αν ο νόμος ορίζει ότι “οι τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες δεν μπορούν, κατ’ αμάχητο τεκμήριο, να θεωρηθούν εκπιπτόμενες φορολογικά”; Αν υπάρχει καλή θέληση και κατανόηση, όλα γίνονται. Άλλωστε, τέσσερις μήνες νωρίτερα, ο κ. Θεοχάρης είχε κάνει πρώτος λόγο για “μαχητό τεκμήριο” στην εγκύκλιό του.

Η τότε κυβέρνηση απειλούμενη από σχετικές διαρροές στον τύπο ότι το κανάλι star θα περνούσε στο αντιμνημονιακό μπλόκ της ενημέρωσης αναβαθμίζοντας το μέχρι τότε ψυχαγωγικού “lifestyle” δελτίο ειδήσεων του σταθμού με την πρόσληψη των έγκριτων δημοσιογράφων κ Ν. Χατζηνικολάου και Μ. Ζαχαρέα έσπευσε να τακτοποιήσει το θέμα, ώστε η εν λόγω τροπολογία (997/96/6-12-2013) μπήκε ως προσθήκη σε σχέδιο νόμου του υπουργείου εργασίας, με θέμα την πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Δυστυχώς για τον τότε Υπουργό Οικονομικών, το κόλπο έγινε αντιληπτό από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αντέδρασε σε υψηλούς τόνους, παρασύροντας και ορισμένους βουλευτές τής συμπολίτευσης. Μάλιστα δε, η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε ευθέως για “φωτογραφική ντροπολογία” και ζήτησε να αποσυρθεί, σημειώνοντας δηκτικά ότι “όλοι ξέρουμε ποιος βρίσκεται από πίσω”.

Στην απάντησή του, ο κος Γιάννης Στουρνάρας ισχυρίστηκε πως, αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία, “κινδυνεύουν όλες οι επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες (κυρίως της βαριάς βιομηχανίας), να υποστούν μεγάλες ζημιές από τα πρόστιμα, πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής τους αξίας, και έτσι να καταστραφούν και να οδηγηθούμε σε πολύ μεγάλη ανεργία”. Με άλλα λόγια, ο κ. Στουρνάρας αγωνιούσε για τους εργαζόμενους και όχι για τους επιχειρηματίες κ.κ. Βαρδινογιάννη & Λάτση!

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, η τροπολογία δεν πέρασε. Ο Υπουργός την πήρε πίσω, λέγοντας ότι θα την ξαναφέρει με άλλο σχέδιο νόμου, πιο σχετικό με το θέμα. Έτσι, την επόμενη φορά την ανάρτησε κάτω από νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο ρύθμιζε θέματα της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ αλλά πάλι απορρίφθηκε.

Στην τρίτη προσπάθεια, ο κ. Γ. Στουρνάρας χρησιμοποίησε ως όχημα το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων. Για να υπάρχει μια “συνάφεια” προφανώς, ο υπουργός πρόσθεσε και μια διάταξη που απάλλασσε της φορολογίας τις εξωχώριες (offshore) εταιρείες οι οποίες νοίκιαζαν ακίνητα σε ναυτιλιακές εταιρείες(!). Όμως η τροπολογία και πάλι δεν πέρασε. Αυτή την φορά αντέδρασαν και κυβερνητικοί βουλευτές.


Η επίμαχη τροπολογία. Σε νόμο με τον οποίο οι κ.κ. Μητσοτάκης και Βρούτσης βγάζουν στην ανεργία χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, ο Στουρνάρας βρίσκει την ευκαιρία να χαρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στους “εκλεκτούς”.

Η τέταρτη φορά ήταν η καθοριστική. 

Η τροπολογία πήρε αριθμό 1251/67 και στις 7 Μαρτίου 2014 κατατέθηκε ως ουρά στο νομοσχέδιο του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης “Καταργήσεις-συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα”. Δηλαδή, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης (με το νομοσχέδιο) κλείνει 23 φορείς τού δημοσίου και επιβάλλει την αξιολόγηση με υποχρεωτική ποσόστωση, ανοίγοντας τον δρόμο προς την διαθεσιμότητα (λέγε με: ανεργία) χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων κι από κάτω ο κ. Γ Στουρνάρας (με την τροπολογία) χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στις δύο πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας!

Η τροπολογία μπήκε σε ονομαστική ψηφοφορία στις 13 Μαρτίου 2014 και πέρασε με 142 θετικές ψήφους (ΝΔ, ΠαΣοΚ) έναντι 91 αρνητικών (ΣυΡιζΑ,ΑΝ.ΕΛ ΚΚΕ). Μέσα σε έναν νόμο που άνοιγε την πόρτα της ανεργίας σε χιλιάδες εργαζομένους, χώρεσε και μια τροπολογία που χάριζε -και συνεχίζει να χαρίζει- φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μια μερίδα συμπολιτών μας, οι οποίοι φαίνεται πως είναι “πιο ίσοι” από τους κοινούς θνητούς-πολίτες αυτής της χώρας.


άρθρο του directNEWS 15.03.2014 για την τροπολογία, Στουρνάρα - Μητσοτάκη κ Βρούτση, που χάρισε πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε Βαρδινογιάννη και Λάτση.
Σκάνδαλο: 142 βουλευτές χάρισαν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε Βαρδινογιάννη και Λάτση.

Βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες πετρελαιοειδών, για πρακτικές φοροαποφυγής...

διαγράφει αναδρομικά, τροπολογία της κυβέρνησης.

Η τροπολογία, όπως αναφέρει το unfollow.com.gr, χαρίζει πρόστιμα σε μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ παράλληλα, επιχειρεί να νομοθετήσει φορολογική ασυλία στο εξής, για τις συναλλαγές τους μέσω offshore εταιρειών.

Αναλυτικά, το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, στο Unfollow:

«Η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί εκ νέου να χαρίσει αναδρομικά πρόστιμα και οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, καθώς και σε μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες, με τροπολογία που κατέθεσαν τρεις κορυφαίοι υπουργοί της. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα των κυβερνώντων μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών να προωθήσουν την σκανδαλώδη τροπολογία, επιδιώκοντας να σβήσουν βεβαιωμένες οφειλές -από πρόστιμα- πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.

Την τροπολογία με αρ. 1251/67 κατέθεσαν στις 7 Μαρτίου 2014 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκης. Η ντροπολογία -γιατί πέρα τέτοιας πρόκειται- κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τίτλο: «Διοικητικές Απλουστεύσεις Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων Π.Δ. 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις». Την ώρα που στη Βουλή μαινόταν η διαμάχη για την κατάργηση 23 φορέων του δημοσίου και την φοβερή «καινοτομία» της αξιολόγησης με υποχρεωτική ποσόστωση, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης προωθεί την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στις 22 Μαρτίου, την ώρα που ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεταν τις διαφωνίες τους με το σχέδιο νόμου, οι υπουργοί ασχολούνταν με το να περάσουν στη ζούλα την επίμαχη διάταξη, «κρυμμένη» μέσα σε μια τροπολογία για την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ήρθαν να προωθήσουν αυτό που απέτυχαν να επιβάλλουν πριν τέσσερις μήνες, και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχαν καταθέσει αντίστοιχο κατάπτυστο κείμενο τροπολογίας (με αριθμό 997/96/6/12/2013), με το οποίο και τότε επιδίωκαν να σβήσουν πρόστιμα δις ευρώ που είχαν επιβληθεί από το 2010 σε μεγάλους ελληνικούς πετρελαϊκούς και επιχειρηματικούς ομίλους.

Mε αφορμή εκείνη την τροπολογία, που τελικά αποσύρθηκε μετά από τη σφοδρή αντίδραση κυρίως των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το UNFOLLOW στο τεύχος Ιανουαρίου είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά επεδίωξε με φωτογραφικό τρόπο να νομοθετήσει –κυρίως– για να σβήσει το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Motor Oil συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.

Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW –και δεν διαψεύστηκε– «πρόκειται για πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που, μόνο για τη Motor Oil και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται ήδη στα 480 εκ. ευρώ (από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ)». Όπως μάλιστα σημείωναν τότε στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, «αν πραγματοποιηθούν διευρυμένοι έλεγχοι που θα αφορούν τις λεγόμενες "τριγωνικές πωλήσεις" σε όλες τις αντίστοιχες εταιρείες, μπορεί να υπάρξουν για το ελληνικό δημόσιο έσοδα που αγγίζουν αστρονομικά ποσά, από 12 έως 15 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα μάλιστα με νέες πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές, η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές -η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο-  «συγκεκριμένα σε αυτές, επιβλήθηκαν πρόστιμα, στη μία 660 εκατ. € και σε μία άλλη 220 εκατ. € για τη χρήση 2010, διότι μετά από έλεγχο βρέθηκε ότι οι εταιρείες αυτές καταχώρησαν στα έξοδά τους τιμολόγια και παραστατικά που εξέδωσαν offshore εταιρείες με έδρα τον Παναμά, κατόπιν τριγωνικών συναλλαγών, δηλαδή κατόπιν συναλλαγών που διενεργήθηκαν μεταξύ αυτής και του πραγματικού προμηθευτή της, που βρισκόταν στη Ρωσία, με έκδοση όμως τιμολογίων από offshore εταιρίες που εδρεύουν στον Παναμά και αλλού και όχι από τον πραγματικό προμηθευτή».

Τα μεγέθη των εταιρειών και τα ονομάτων των επιχειρηματιών Βαρδινογιάννη και Λάτση που βρίσκονται πίσω από αυτές, είναι ακριβώς το κίνητρο που σπρώχνει τους υπουργούς της κυβέρνησης να μην... το βάζουν κάτω και να επιχειρούν με κάθε ευκαιρία να επαναφέρουν τη συγκεκριμένη τροπολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι τη «δουλειά» για να βγουν λάδι τα μεγάλα συμφέροντα, έχουν αναλάβει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Στις 6 Δεκεμβρίου την τροπολογία είχαν καταθέσει οι κκ Στουρνάρας και Βρούτσης, ενώ τώρα στους συνυπογράφοντες υπουργούς προστέθηκε και ο κ. Μητσοτάκης, αφού δέχτηκε να προστεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου του.

Με τις συγκεκριμένες δυο τροπολογίες η κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε να ανατρέψει την ισχύουσα νομοθεσία, να σβήσει αναδρομικά πρόστιμα και κυρίως να νομοθετήσει από εδώ και πέρα φορολογική ασυλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις συναλλαγές τους μέσω offshore εταιρειών.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί της κυβέρνησης επιδίωξαν να καταργήσουν το άρθρο 31, που ήταν ενταγμένο στο νόμο 3842/2010, καθώς και στην παράγραφο 12 του άρθρου 11 του ν. 4110/2013. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που γινόταν μέσω των υπεράκτιων εταιριών (offshore). Ο νόμος ξεκαθάριζε ότι δεν θα υπάρχει έκπτωση των δαπανών στις εταιρείες για αγορά πρώτων και βοηθητικών υλών, καθώς και λοιπών αγορών, όταν αυτές γίνονται με το σύστημα των τριγωνικών συναλλαγών, όταν δηλαδή άλλο πρόσωπο τιμολογεί και άλλο παραδίδει το εμπόρευμα. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι μεγάλες εφοπλιστικές, πετρελαϊκές και εισαγωγικές εταιρείες, που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των συναλλαγών τους μέσω τριγωνικών πωλήσεων, αναγκάζονταν να καταβάλουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο και –στην περίπτωση που δεν το έπρατταν– οι Εφορίες μπορούσαν να τους επιβάλλουν πρόστιμα. Μάλιστα, τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί αφορούν εξόφθαλμες παραβάσεις των εταιρειών, οι οποίες αν και γνώριζαν τις απαγορεύσεις τους νόμου καταχωρούσαν τα έξοδα των offshore από τις τριγωνικές πωλήσεις, προκειμένου να εκπίπτουν του φόρου. Όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο: «Οι τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες δεν μπορούν, κατ' αμάχητο τεκμήριο, να θεωρηθούν εκπιπτόμενες φορολογικά».

Αποπειράθηκαν πέντε φορές να ανατρέψουν το νόμο.

Οι τροπολογίες έρχονταν να αναιρέσουν την ισχύ αυτού του νόμου, και μάλιστα αναδρομικά από την ψήφισή του, για τις χρήσεις 2010 και 2011. Η νέα τροπολογία που κατέθεσαν οι τρεις υπουργοί, είναι η πέμπτη κατά σειρά προσπάθεια των κυβερνώντων να σβήσουν τα πρόστιμα των πετρελαιάδων και να τους απαλλάξουν από... δυσβάστακτους φόρους.  Αυτή τη φορά τα κατάφεραν!

Όπως μας ενημέρωσαν στελέχη του Κοινοβουλίου, πριν από τις δύο τροπολογίες, είχε επιχειρηθεί «από τον κ. Υπουργό Οικονομικών η εισαγωγή προς ψήφιση με τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ΕΑΣ Α.Ε». Επίσης ο Γ. Στουρνάρας επιδίωξε να περάσει την επίμαχη διάταξη προς όφελος των εταιρειών πετρελαιοειδών και «στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπου την συμπεριέλαβε στο άρθρο 33 με διάταξη για την αναδρομική (από 1-1-2010) φοροαπαλλαγή των offshore που μισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες». Διάταξη που τελικά αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών ακόμα και της κυβέρνησης!

Πέραν των υπουργών, ρόλο στην προώθηση της διάταξης είχε αναλάβει και  ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος στις 21/08/2013 εξέδωσε την ΠΟΛ 1198/21-8-2013 εγκύκλιο, με την οποία επιχείρησε να δώσει «λύση» υπέρ των συμφερόντων των πετρελαϊκών ομίλων επιχειρώντας να καταργήσει την ισχύουσα για τη χρήση 2010 νομοθεσία. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ήταν εφικτό, αφού μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργεί διατάξεις νόμων.

Οι υποθέσεις μετακινούνται μεταξύ ΔΟΥ και Επιτροπών με στόχο την εξαφάνιση.

Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW ήδη από τον Ιανουάριο, μετά την επιβολή των φόρων, των προστίμων και των προσαυξήσεων, οι διάφορες εταιρείες -μεταξύ αυτών και η Motor Oil- προσέβαλαν το φύλλο φορολογικού ελέγχου ενώπιον της περιβόητης «Επιτροπής του άρθρου 70Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος», με σκοπό το πάγωμα των προστίμων και, στη συνέχεια, την οριστική εξαφάνισή τους. Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν, αφού η συγκεκριμένη επιτροπή του «άρθρου 70Α» έχει καταργηθεί με νόμο και έχει αντικατασταθεί (από 1/8/2013) με την -νεοσύστατη- Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως αναφέραμε τότε στο ρεπορτάζ, «εξασφάλισε στην Επιτροπή το δικαίωμα να εξακολουθεί να χειρίζεται τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σε αυτήν ως τις 31/7/2013 και να αποφαίνεται για την τύχη τους μέχρι τις 31/12/2013.  Η Motor Oil προσέφυγε στην Επιτροπή στις 31/07/2013, στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση του προστίμου από την συγκεκριμένη Επιτροπή. Μάλλον όχι τυχαία. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η υπόθεση της εταιρείας συμφερόντων Βαρδινογιάννη, μετά την απόρριψη της τροπολογίας στη Βουλή, στάλθηκε πίσω στην αρμόδια ΔΟΥ για επανέλεγχο...».

Αυτή τη φορά βρέθηκαν πρόθυμοι βουλευτές να στηρίξουν και να ψηφίσουν αυτή την τροπολογία, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τη βιωσιμότητα των εταιρειών σε περίπτωση που αναγκαστούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, την ώρα που δεν έχουν να χύσουν ούτε ένα δάκρυ -έστω και ψεύτικο- για χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων που πετιούνται στο δρόμο με τα νομοσχέδια που καθημερινά ψηφίζουν στη Βουλή. Θαυμάστε τους!».


Τι αναφέρεται για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οι εκθέσεις που έχουν συντάξει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ στηρίζονται κυρίως στα σχετικά πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας και διανθίζονται απο πολιτικά συμπεράσματα. Εισαγωγικά οι συντάκτες παρουσιάζουν πίνακα με τα δάνεια προς ΜΜΕ ανα ίδρυμα, τις προβλέψεις, ακάλυπτους κινδύνους κλπ.


Star
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η διατήρηση της εταιρίας εν λειτουργία και η προοπτική εξυπηρέτησης του δανεισμού της, συνδέονται άρρηκτα με τη συνέχιση της εισροής νέων κεφαλαίων από τους μετόχους, τακτική που ακολουθείται με συνέπεια μέχρι σήμερα, εν μέσω δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Όμως επιβάλλεται η ενίσχυση εκ παραλλήλου των εξασφαλίσεων, που κρίνονται απολύτως απαραίτητες» ενώ στο τέλος υπο την κεφαλίδα τεκμηρίωση αναγράφεται : «Ακόμη και το πόρισμα της ΤτΕ τονίζει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν εξασφαλίσεις, προσωπικές ή εμπράγματες Μάλιστα από τα 70.3 εκ που συνιστούν τους αναλαμβανόμενους κινδύνους από τις τράπεζες όπως αναφέρει και το πόρισμα της ΤτΕ του (2016) τα 44 εκ ευρώ είναι ακάλυπτα, δηλαδή το 62.5%. εκ ευρώ είναι ακάλυπτοι κίνδυνοι και οι προβλέψεις (ζημία) ανέρχονται στα 27.2 εκ ευρώ.

Ant1
«Όλες οι καταγραφείσες υπερβάσεις είναι επιλήψιμες και ελεγκτέες. Κινούνται πέραν και εκτός των κανόνων και όρων της πιστωτικής πολιτικής εκ μέρους των οργάνων των Τραπεζών που έλαβαν τις σχετικές εγκριτικές αποφάσεις».

Πήγασος
Ο διευθύνων Σύμβουλος Φώτης Μπόμπολας υποστήριξε ψευδώς ότι η εταιρεία εξυπηρετεί τα δάνειά της. « Παρά τα ως άνω δεδομένα, τα οποία αποδεικνύονται από τους πίνακες οφειλών που απέστειλαν οι τράπεζες και από τις καταθέσεις των μαρτύρων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Μπόμπολας, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε ανακριβώς ότι τα δάνεια εξυπηρετούνται και είναι ενήμερα (βλ. σελ. 30 και 90 των πρακτικών συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής στις 02.08.2016). Επίσης, με την από 01.08.2016 ανακοίνωση, ο Ομίλος, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαβεβαιώνει ότι εξυπηρετούνται κανονικά οι πιστώσεις προς τις τράπεζες» αναφέρεται χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «Το συνολικό υπόλοιπο οφειλής του ομίλου στις 31.10.2016 ήταν 161.966.451,26€, εκ των οποίων ακάλυπτο είναι το ποσό των 103.842.156,17€. Οι τράπεζες, δηλαδή, χορήγησαν δάνεια και πιστώσεις, μη λαμβάνοντας εξασφαλίσεις για το 65% αυτών».

Alpha
«Ο δανεισμός της εταιρίας εμφανίζεται σήμερα ενήμερος και εξυπηρετείται ομαλά. Ωστόσο, στο παρελθόν η εξυπηρέτησή του εμφάνιζε προβλήματα».

ΔΟΛ
«από την πορεία δανεισμού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και των θυγατρικών εταιριών του Οργανισμού, προκύπτει ότι σε πλείστες περιπτώσεις η χρηματοδότηση έγινε κατά παράβαση των κανονισμών πιστοδοτήσεων, που οι ίδιες οι Τράπεζες έχουν θεσπίσει και ισχύουν για όλους τους δανειολήπτες. Πολλές δε περιπτώσεις χρήζουν και ποινικής διερεύνησης».
Ως κυριότερες παραβιάσεις αναφέρονται οι εξής:
1) παροχή χρηματοδότησης χωρίς εξασφαλίσεις-Αρνητική χρηματοοικονομική κατάσταση.
2) Χορήγηση νέων δανείων χωρίς την αποπληρωμή παλαιών.
3) Αναχρηματοδότηση των τόκων με δανεισμό.
4) Από το 2009 και εντεύθεν καμία συμμετοχή των μετόχων.
5) Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με δανεισμό.

Παραπολιτικά
«Όπως σημειώνεται και παραπάνω, ο τρόπος, η μεθοδολογίας, η αιτιολογία και η αντιμετώπιση του Ομίλου από τις Τράπεζες, εντάσσεται στη συνολική λογική που όπως φαίνεται υπήρχε για τη δανειακή αντιμετώπιση των ΜΜΕ από τις Τράπεζες».

Καθημερινές Εκδόσεις
« Εν κατακλείδι το τελικό συμπέρασμα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πως με το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο: “Οι Τράπεζες, ισχυροποίησαν τις καλύψεις τους, ενώ με την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας καθώς και τη συνεχή και ουσιαστική στήριξη της και από τους μετόχους της, δημιουργούνται προϋποθέσεις επίτευξης λειτουργικών αποτελεσμάτων για την εξυπηρέτηση των συναφών υποχρεώσεών της.»

Αυγή
« Σύμφωνα με τα στοιχεία των Τραπεζών αλλά και όσα κατατέθηκαν στην εξεταστική επιτροπή, τα δάνεια της εφημερίδας ΑΥΓΗ εξυπηρετούνται κανονικά. Επίσης, το 2015 η εφημερίδα ρύθμισε τις οφειλές της προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ενώ συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και για τις οφειλές προς τους εργαζόμενους». Λείπει ωστόσο η παραμικρή αναφορά για την ύπαρξη offshore στο μετοχολόγιο της εταιρείας.

Πρώτο Θέμα
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνέταξαν το πόρισμα για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αφιερώνουν 20 σελίδες, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν παρατυπίες που ουδέποτε υπήρξαν. Αφού αναπτύσσουν διάφορες καινοφανείς θεωρίες για τα τραπεζικά δεδομένα, το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ καταλήγει: «Σήμερα η εταιρία που εκδίδει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εμφανίζεται με ενήμερα δάνεια, υγιής και χωρίς προβλήματα».

ΣΚΑΙ
«Από τα ως άνω ευρήματα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο όμιλος του κυρίου Ιωάννη Αλαφούζου αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο από την Εθνική Τράπεζα που αποτελεί και την τράπεζα που χρηματοδότησε σχεδόν αποκλειστικά τον όμιλο αυτό. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου χορηγήθηκαν δάνεια με αμφίβολης αξίας εξασφαλίσεις όπως π.χ την εγγραφή προσημείωσης στο δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί ακινήτων, όπου το προϊόν του νέου δανείου χρησιμοποιήθηκε και για την εξόφληση τόκων προηγούμενων δανείων , άλλη περίπτωση όπου χορηγήθηκε ως εξασφάλιση μη γεγεννημένη απαίτηση της εταιρείας ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ από τον ΟΤΕ…»

Κήρυκα Χανίων
«Στην περίπτωση της τουλάχιστον επί μία δεκαετία «εν υπνώσει» δανειοδότησης της εφημερίδας ΚΗΡΥΚΑΣ Χανίων αποτυπώνεται μια ιδιαίτερη πλευρά των αδιαφανών σχέσεων πολιτικής εξουσίας και τραπεζικού συστήματος».

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων μετά το φιάσκο με το Σχέδιο του Πορίσματος
Χωρίς ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και αλαλούμ για το πόρισμα των ΜΜΕ που είχε κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ.
17.01.2017 newsotherwise.blogspot

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων σχετικά με το σχέδιο πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς όπως ακούγεται για να αποφευχθεί μία ακόμα ξεφτίλα της κυβέρνησης.

Στο πρόγραμμα ήταν να ενημερώσει τα ΜΜΕ ο Σπύρος Λάππας και στην συνέχεια ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντ. Μπαλωμενάκης αλλά για να αποφευχθεί η ξεφτίλα έγινε γνωστό ότι τελικά δεν θα γίνει καθόλου ενημέρωση.

Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη ένταξη για τις διαρροές κομματιών ή και πολυσέλιδων κειμένων που εμφανίζονται ως 'πόρισμα' , με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτουν ευθύνες σε βουλευτές-μέλη των ...ΑΝΕΛ για τις διαρροές.

Σε κάθε περίπτωση, από το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ουδείς παραπέμπεται για περαιτέρω διερεύνηση από προανακριτική επιτροπή. Για τυχόν ποινικές ευθύνες άλλων προσώπων την ευθύνη της διερεύνησης έχει η Δικαιοσύνη, στην οποία θα παραδοθεί το τελικό πόρισμα που θα προκύψει.

«Δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη πολιτικού προσώπου στο πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος που συμμετείχε στην επιτροπή : «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αμηχανία του για το ναυάγιο της εξεταστικής του για τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο. Σήμερα, πριν διανείμουν στα μέλη της επιτροπής το "πόρισμά τους", το έκαναν διαρροή σε δημοσιογράφους κι έπειτα επιχείρησαν να το μαζέψουν, ισχυριζόμενοι πως δεν έστειλαν το τελικό κείμενο!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή όχι μόνο προκατασκεύασε "πόρισμα" πριν καλά-καλά ξεκινήσει η επιτροπή, όχι μόνο αρνήθηκε με ψηφοφορία να επιχειρήσουμε από κοινού τη σύνταξη ενιαίου πορίσματος, αλλά επιδόθηκε και στην υποκλοπή εντυπώσεων με τη διαρροή του κειμένου του δήθεν πορίσματος της εξεταστικής. Η ζωή, όμως, τους εκδικείται. Τους πληρώνει με το ίδιο νόμισμα για τα ψέματα που είπαν και τις ενσυνείδητα ψευδείς υποσχέσεις που έδωσαν»

βλ και capital.gr.

Σύνδεσμος για την Τροπολογία 1251/67 07.03.2014 στο site της Βουλής.


Δηλώσεις Μπαλωμενάκη 16.01.2017 (πηγή iefimerida.gr )
Σε επίσημη δήλωσή του ο πρόεδρος της εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ Αντ. Μπαλωμενάκης, τόνισε:

Το προσχέδιο πορίσματος, το οποίο η πλειοψηφία παρέδωσε σήμερα στους Εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων αποτελεί ένα κείμενο που προσπαθεί να αποτυπώσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο μία πληθώρα από παραβιάσεις και αδικήματα σε σχέση με το αντικείμενο της εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα.

Αυτό που έγινε κατανοητό σε όλους τους πολίτες κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής Επιτροπής είναι ότι

1. Σε αρκετές περιπτώσεις δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ, ιδίως μετά την έναρξη της κρίσης:

Παρακάμφθηκαν οι παγιωμένες και αναγκαίες εξασφαλίσεις των Τραπεζών και χαρίζονταν εγγυήσεις σε μη συνεπείς δανειολήπτες.

Παρακάμφθηκε η ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της ροής των προϊόντων του δανείου.

Γίνονταν δεκτές ως αληθείς δηλώσεις, καταφανώς ψευδείς, όπως ότι συγκεκριμένες κρατικές επιχορηγήσεις κομμάτων έχουν εκχωρηθεί σε άλλες Τράπεζες.

2. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής που έλαβε συστηματικό χαρακτήρα ήταν να ευνοούνται σκανδαλωδώς και απροκάλυπτα:

-Πρώτον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης. Στο πόρισμα εντοπίζονται σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας του δανεισμού εκ μέρους των κομμάτων αυτών με διπλές και τριπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών χορηγήσεων, τις οποίες μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα, προσδιόριζαν στο ίδιο ύψος με την περίοδο πριν την κρίση και ενώ -και αυτό είναι το απολύτως επιλήψιμο- ήδη είχε αρχίσει η εκλογική κατάρρευσή τους.

-Δεύτερον, τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, που επωφελούνταν σκανδαλωδώς με δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις, τα οποία δίνονταν για την εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων που ανήκαν ήδη στη δανειοδοτούμενη επιχείρηση ή/και στους ίδιους μετόχους (φαινόμενο «μπάμπουσκα») ή δίνονταν για αναχρηματοδότηση τόκων, πράγμα που απαγορεύεται.

Όσον αφορά το πόρισμα, πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σύνθετο κείμενο που ασφαλώς δεν επιδέχεται ούτε απλουστεύσεων ούτε πρόχειρης ανάγνωσης. Χρειάζεται εκ μέρους όλων ψύχραιμη ανάγνωσή του, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

βλέπε και - kourdistoportocali.com