15 Οκτωβρίου 2011
Η ΔΕΗ διαχειρίζεται και αξιοποιεί για λογαριασμό του Ελληνικού δημοσίου και των Ελληνων πολιτών ορυκτό πλούτο αξίας περίπου 200-240 δις ευρώ με σημερινές τιμές.
Η εταιρεία κάνει τζίρο περίπου 6 δις το χρόνο πουλώντας περίπου 60 δις κιλοβατώρες το χρόνο.
Το απόθεμα αυτό επαρκεί για τις ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα 45 χρόνια και αυτός είναι και ο ορίζοντας της λύσης.
Στόχος 1. Δημιουργία ρευστότητας στην Ελληνική αγορά.
Στοχος 2. Αναπτυξη ενεργειακού τομέα / Δημιουργία εναλλακτικών πηγών / μέσων και τεχνολογίας για μελλοντική χρήση.
Στόχος 3. Μειωση του χρέους της χώρας και των αναγκών της σε δαπάνες για πληρωμή τόκων/δανείων.
Στόχος 4. Δημιουργία θέσεων εργασίας, συνολικά ανάπτυξη!
Κάνουμε λοιπόν μια μαζική προ-πώληση ενέργειας μόνο που αντί για τηλεκάρτες όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, εκδίδουμε ένα νέο νόμισμα για παράλληλη χρήση με το ευρώ και μόνο στο εσωτερικό της χώρας και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Ορίζουμε 1 Νέα Δραχμή = 0,01€ και πάγια τιμή για 1 Κιλοβατώρα 8 Νέες Δραχμές
Εκδίδουμε 450 εκατομμύρια σε κάθε αξία, γραμμάτια σε νέες δραχμές με τα οποία αντικαθιστούμε όλα τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ που όμως κυκλοφορούν παράλληλα και γίνονται εξίσου δεκτά σε όλες τις συναλλαγές όμως, κατατίθενται στο δημόσιο ταμείο από όλες τις υπηρεσίες, ΔΕΚΟ κλπ.
Έτσι έχουμε γραμμάτια 100-200-500-1000-2000-5000-10000-50000 νΔρχ που αντιστιχούν σε 1-2-5-10-20-50-100-500 ευρώ.
Φέρνουμε στην αγορά μια απαίτηση του πολίτη για χαρτονόμισμα 1-2 ευρώ, καταργούμε το έτσι κι αλλιως σπάνιο 200ευρώ και διατηρούμε ατόφια τα κέρματα που έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα κέρματα του 1 & 2 ευρώ κόβονται πλέον μόνο για συλλεκτικούς λόγους και τα αναμνηστικά 2 ευρα κόβονται κάθε χρόνο σε 1εκ τεμάχια μόνο (τα ελληνικά κέρματα ευρώ γίνονται έτσι περιζήτητα στους συλλεκτικούς κύκλους)
Συνολική αξία 309,6 δις ευρώ / 30,96 τρις νΔρχ που ισοδυναμούν σε 3,87 τρις Κιλοβατώρες.
Τα γραμμάτια έχουν διάρκεια 44 χρόνια και 1 χρόνο επιπλέον για την μετατροπή τους σε ευρώ. Εννοείται επίσης ότι γίνεται νομοθετικά ρύθμιση για την αποδοχή των γραμματίων σε όλες τις εντός της χώρας συναλλαγές.
Έτσι αντικαθιστούμε 1-1 όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ όπου στην χώρα, τράπεζες, ταμεία, εταιρείες τα πάντα και οι τράπεζες και δημόσια ταμεία δέχονται μέν και ευρώ, πληρώνουν όμως μονο σε Δρχ.
Συγκεντρώνουμε -εντελώς αυθαίρετα- 100 δις ευρώ.
Ρευστοποιούμε σε νΔρχ όλα τα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου από τράπεζες/ταμεία ιδιώτες κλπ στο άρτιο. Αυτή η κίνηση δίνει άμεση ρευστότητα, με μόνη απώλεια τα προσδοκόμενα κέρδη απο τόκους μέχρι την λήξη τους… τα χρήματα αυτά μπορούν να επενδυθούν εκ νέου σε υγιή ομόλογα νέων εκδόσεων με νέους όρους μόλις αποκατασταθεί η κατάσταση ή εφόσον δεν γίνονται δεκτά στο εξωτερικό, μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, να γίνουν επενδύσεις, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.
Για την κίνηση αυτή πάλι αυθαίρετα, απαιτούνται επιπλέον 150 δις ευρώ (15 τρις νΔρχ) και ισόποσα ομόλογα περιέρχονται στην κατοχή της ΔΕΗ.
Το κράτος σαν κύριος μέτοχος της ΔΕΗ εξαγοράζει το σύνολο της επιχείρησης που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών. Παραμένουν τα μερίδια ταμείων κλπ τα οποία μπορούν φυσικά να επενδύσουν τα νέα κεφάλαια τους στην ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ πλέον διαθέτει 100 δις ευρώ μετρητά, 150δις ευρω σε ομόλογα και σχεδόν 6 τρις νΔρχ (60δις ευρώ) σε νΔρχ.
Με τα ευρώ σε μετρητά και ομόλογα “αγοράζει” από το κράτος 1 νέα έκδοση “ομολόγου” σε ευρώ συνολικής αξίας 250 δις με τόκο 1% το χρόνο. Δανείζει δηλαδή το κράτος με 1% και λαμβάνει 45 ισόποσες ετήσιες δόσεις περίπου 5,6 δις σύν τους τόκους (2,5 δις τον πρώτο χρόνο, 56 εκατομύρια τον τελευταίο).
Με τα 6 τρις Δρχ που τις απομένουν και τα ποσά σε ευρώ που λαμβάνει κάθε χρόνο η επιχείρηση πραγματοποιει σχέδιο ολοκληρωμένης μετάβασης σε νέες πηγές ενέργειας, αναπτύσσει αυτόνομες μονάδες σε νησιά και επαρχία κλπ καθώς και έργα με στόχο την ανάπτυξη εξαγωγών ενέργειας για πρόσθετα έσοδα.
Η επιχείρηση πουλάει σε σταθερες τιμές για όλο αυτό το χρονικό διάστημα μόνο σε πελάτες στο εσωτερικό της χώρας. Οι εξαγωγές γίνονται με τιμές διεθνούς αγοράς και ένταση ανταγωνισμού με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται.
Η σταθερές τιμές ενέργειας είναι ελκυστικές για την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.
Στόχος είναι, στα 44 χρόνια η επιχείρηση να έχει διαθέσιμα αξίας 310 δις ευρώ για να αντικαταστήσει τα γραμμάτιά της στο σύνολό τους με κέρδος φυσικά όσα δεν επιστραφούν.
Το δημόσιο τωρα, αποκτά ρευστο πάνω από 100δις ευρώ με τα οποία επαναγοράζει ομόλογα από το εξωτερικό και έτσι, το χρέος της χώρας πέφτει περίπου 25-30% (από τα 350+ στα 250δις τα οποία όμως είναι πλήρως τακτοποιημένα. Οι τράπεζες έχουν απλετη ρευστότητα αφού δεν έχουν χάσει τίποτε από τα ομόλογά τους και αναγκαστικά στρέφονται στην εσωτερική αγορά ενώ το δημόσιο μπορεί να εκδίδει 1 σειρά ομολόγων κάθε χρόνο για την εσωτερική αγορά κυρίως για τα ταμεία και την ιδιωτική αγορά τα οποία διαθέτει μέσω των τραπεζών με πολύ χαμηλό επιτόκιο 0,75-1,5%.
Η ΔΕΗ ξεκινά παράλληλα την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της χώρας για την μετά λιγνίτη εποχή οδηγόντας σε τρομακτική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Σε 10 χρόνια η χώρα εντείνει τον τουρισμό, την ναυτιλία και φυσικά την ενέργεια και παράγει πλεονάσματα σε ευρώ για τις ανάγκες του εμποριου, της ναυτιλίας, για επενδύσεις σε πηγές ενέργειας και για κοινωνικές παροχές ενώ από τον πρώτο χρόνο καθίσταται ανεξάρτητο οικονομικά αφού ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη τον δανεισμό.
Περιττό να προσθέσω ότι όλα αυτά θέλουν τρομερά πολιτικά κότσια, αποφασιστικότητα και προσπάθεια και από αυτό και μόνο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Επίσης θα δεχτεί τρομακτικες πιέσεις από τράπεζες, χώρες και συμφέροντα ενώ, όντας αυθαίρετο σε πολλά του σημεία και με το σκεπτικό ότι ο γράφων είναι απόφοιτος τεχνικου λυκείου και όχι οικονομολόγος κλπ σαφώς και θα θέλει αμέτρητες ώρες υπολογισμών για την πλήρη κοστολόγηση και αξιολόγησή του.
Χάριν συζητήσεως βέβαια θα ήταν πολύ ευχάριστη η ανταλλαγή απόψεων, σχολίων κλπ….
olympia.gr
Δεν μας έφτανε το φέσι των 110 δις, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και η υποθήκευση της κρατικής περιουσίας..
Μας ετοιμάζουν και νέο δάνειο 100 δις.
Μιλάμε για νέο ξεπούλημα με έκδοση ομολόγων, με εγγύηση τα «ασημικά» και την «προίκα» μας (όσα μας έχουν απομείνει).
Κάθε φορά που το κράτος θα έχει τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των ομολόγων, θα είναι σε θέση να ανακτήσει την κατοχή της περιουσίας του, όπως η συμφωνία ομολόγων θα υπαγορεύει.
Όλα τα πιο πάνω δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μας.. αναφέρονται σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του Reuters.
Διαβάστε την μετάφραση του άρθρου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
«Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στο τέλος του μήνα, με μια πρόταση για χρήση της δημόσιας περιουσίας μέσω της έκδοσης ομολόγων που θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος έως και κατά 50-60% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ σε συνεργασία με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις κρατικές εταιρίες, για το πως θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η ακίνητη περιουσία τους.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έχει μελετήσει πρόταση «Κ» (proposal by the “K” initiative), από μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Η πρόταση επιτρέπει στην Ελλάδα να εκταμιεύσει άμεσα τα κεφάλαια έως 100 δισ. ευρώ από τη χρήση περιουσιακών της στοιχείων.
Η πρόταση θυμίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης «Eureka» που επεξεργάστηκε η Γερμανία πριν από λίγες εβδομάδες.
Η πρόταση αυτή βασίζεται στη δημιουργία των 15 εταιρειών που θα αποκτήσουν την κρατική περιουσία σε ομάδες, μετά την αποτίμηση τους.
Κάθε εταιρεία στη συνέχεια θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων, με την εγγύηση του κράτους και διάρκειας 10 ετών ή και περισσότερο.
Τα ομόλογα θα αγοράζονται από ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες ή ακόμη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Όταν ωριμάζουν τα ομόλογα, το κράτος μπορεί να επιστρέψει την αξία τους και να επανακτήσει την ιδιοκτησία των ακινήτων, διαφορετικά θα μετατραπούν σε μετοχές των εταιρειών που τις έχουν στην κατοχή τους και ελέγχονται από τους κατόχους ομολόγων για τα καλά.
Κάθε φορά που το κράτος έχει τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των ομολόγων, θα είναι σε θέση να ανακτήσει την κατοχή της περιουσίας του, όπως η συμφωνία ομολόγων θα υπαγορεύει.»
Η πρόταση «Κ» κατά πάσα πιθανότητα αφορά στην μελέτη Μαρτ.2011 του ΙΟΒΕ που αναφέρεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διαχείριση του χρέους.
Επί της ουσίας, το Δημόσιο θα εισφέρει τα ακίνητα και οι ιδιώτες θα βάλουν τα κεφάλαια έχοντας τη διαχείριση των επενδύσεων, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω fast track.
Πιο αναλυτικά, θα καταγραφούν τα διαθέσιμα ακίνητα (και των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων) και από αυτά θα επιλεγούν όσα είναι αξιοποιήσιμα και ελεύθερα βαρών.
Την είδηση επιβεβαιώνει και το Reuters που αναφέρει:
«ATHENS (Reuters) – Greece could use state-owned real estate assets as collateral for new bonds to raise more than 100 billion euros ($138.7 billion), under a proposal put forward by a leading Greek think-tank and a former conservative minister, newspapers reported. The daily Kathimerini said the proposal from the Foundation for Economic and Industrial Research would allow Athens, which has been shut out of bond markets, to convert a substantial share of its public debt into a new form of asset-backed bond.»
Η ΔΕΗ διαχειρίζεται και αξιοποιεί για λογαριασμό του Ελληνικού δημοσίου και των Ελληνων πολιτών ορυκτό πλούτο αξίας περίπου 200-240 δις ευρώ με σημερινές τιμές.
Η εταιρεία κάνει τζίρο περίπου 6 δις το χρόνο πουλώντας περίπου 60 δις κιλοβατώρες το χρόνο.
Το απόθεμα αυτό επαρκεί για τις ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα 45 χρόνια και αυτός είναι και ο ορίζοντας της λύσης.
Στόχος 1. Δημιουργία ρευστότητας στην Ελληνική αγορά.
Στοχος 2. Αναπτυξη ενεργειακού τομέα / Δημιουργία εναλλακτικών πηγών / μέσων και τεχνολογίας για μελλοντική χρήση.
Στόχος 3. Μειωση του χρέους της χώρας και των αναγκών της σε δαπάνες για πληρωμή τόκων/δανείων.
Στόχος 4. Δημιουργία θέσεων εργασίας, συνολικά ανάπτυξη!
Κάνουμε λοιπόν μια μαζική προ-πώληση ενέργειας μόνο που αντί για τηλεκάρτες όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, εκδίδουμε ένα νέο νόμισμα για παράλληλη χρήση με το ευρώ και μόνο στο εσωτερικό της χώρας και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Ορίζουμε 1 Νέα Δραχμή = 0,01€ και πάγια τιμή για 1 Κιλοβατώρα 8 Νέες Δραχμές
Εκδίδουμε 450 εκατομμύρια σε κάθε αξία, γραμμάτια σε νέες δραχμές με τα οποία αντικαθιστούμε όλα τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ που όμως κυκλοφορούν παράλληλα και γίνονται εξίσου δεκτά σε όλες τις συναλλαγές όμως, κατατίθενται στο δημόσιο ταμείο από όλες τις υπηρεσίες, ΔΕΚΟ κλπ.
Έτσι έχουμε γραμμάτια 100-200-500-1000-2000-5000-10000-50000 νΔρχ που αντιστιχούν σε 1-2-5-10-20-50-100-500 ευρώ.
Φέρνουμε στην αγορά μια απαίτηση του πολίτη για χαρτονόμισμα 1-2 ευρώ, καταργούμε το έτσι κι αλλιως σπάνιο 200ευρώ και διατηρούμε ατόφια τα κέρματα που έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα κέρματα του 1 & 2 ευρώ κόβονται πλέον μόνο για συλλεκτικούς λόγους και τα αναμνηστικά 2 ευρα κόβονται κάθε χρόνο σε 1εκ τεμάχια μόνο (τα ελληνικά κέρματα ευρώ γίνονται έτσι περιζήτητα στους συλλεκτικούς κύκλους)
Συνολική αξία 309,6 δις ευρώ / 30,96 τρις νΔρχ που ισοδυναμούν σε 3,87 τρις Κιλοβατώρες.
Τα γραμμάτια έχουν διάρκεια 44 χρόνια και 1 χρόνο επιπλέον για την μετατροπή τους σε ευρώ. Εννοείται επίσης ότι γίνεται νομοθετικά ρύθμιση για την αποδοχή των γραμματίων σε όλες τις εντός της χώρας συναλλαγές.
Έτσι αντικαθιστούμε 1-1 όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ όπου στην χώρα, τράπεζες, ταμεία, εταιρείες τα πάντα και οι τράπεζες και δημόσια ταμεία δέχονται μέν και ευρώ, πληρώνουν όμως μονο σε Δρχ.
Συγκεντρώνουμε -εντελώς αυθαίρετα- 100 δις ευρώ.
Ρευστοποιούμε σε νΔρχ όλα τα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου από τράπεζες/ταμεία ιδιώτες κλπ στο άρτιο. Αυτή η κίνηση δίνει άμεση ρευστότητα, με μόνη απώλεια τα προσδοκόμενα κέρδη απο τόκους μέχρι την λήξη τους… τα χρήματα αυτά μπορούν να επενδυθούν εκ νέου σε υγιή ομόλογα νέων εκδόσεων με νέους όρους μόλις αποκατασταθεί η κατάσταση ή εφόσον δεν γίνονται δεκτά στο εξωτερικό, μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, να γίνουν επενδύσεις, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.
Για την κίνηση αυτή πάλι αυθαίρετα, απαιτούνται επιπλέον 150 δις ευρώ (15 τρις νΔρχ) και ισόποσα ομόλογα περιέρχονται στην κατοχή της ΔΕΗ.
Το κράτος σαν κύριος μέτοχος της ΔΕΗ εξαγοράζει το σύνολο της επιχείρησης που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών. Παραμένουν τα μερίδια ταμείων κλπ τα οποία μπορούν φυσικά να επενδύσουν τα νέα κεφάλαια τους στην ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ πλέον διαθέτει 100 δις ευρώ μετρητά, 150δις ευρω σε ομόλογα και σχεδόν 6 τρις νΔρχ (60δις ευρώ) σε νΔρχ.
Με τα ευρώ σε μετρητά και ομόλογα “αγοράζει” από το κράτος 1 νέα έκδοση “ομολόγου” σε ευρώ συνολικής αξίας 250 δις με τόκο 1% το χρόνο. Δανείζει δηλαδή το κράτος με 1% και λαμβάνει 45 ισόποσες ετήσιες δόσεις περίπου 5,6 δις σύν τους τόκους (2,5 δις τον πρώτο χρόνο, 56 εκατομύρια τον τελευταίο).
Με τα 6 τρις Δρχ που τις απομένουν και τα ποσά σε ευρώ που λαμβάνει κάθε χρόνο η επιχείρηση πραγματοποιει σχέδιο ολοκληρωμένης μετάβασης σε νέες πηγές ενέργειας, αναπτύσσει αυτόνομες μονάδες σε νησιά και επαρχία κλπ καθώς και έργα με στόχο την ανάπτυξη εξαγωγών ενέργειας για πρόσθετα έσοδα.
Η επιχείρηση πουλάει σε σταθερες τιμές για όλο αυτό το χρονικό διάστημα μόνο σε πελάτες στο εσωτερικό της χώρας. Οι εξαγωγές γίνονται με τιμές διεθνούς αγοράς και ένταση ανταγωνισμού με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται.
Η σταθερές τιμές ενέργειας είναι ελκυστικές για την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.
Στόχος είναι, στα 44 χρόνια η επιχείρηση να έχει διαθέσιμα αξίας 310 δις ευρώ για να αντικαταστήσει τα γραμμάτιά της στο σύνολό τους με κέρδος φυσικά όσα δεν επιστραφούν.
Το δημόσιο τωρα, αποκτά ρευστο πάνω από 100δις ευρώ με τα οποία επαναγοράζει ομόλογα από το εξωτερικό και έτσι, το χρέος της χώρας πέφτει περίπου 25-30% (από τα 350+ στα 250δις τα οποία όμως είναι πλήρως τακτοποιημένα. Οι τράπεζες έχουν απλετη ρευστότητα αφού δεν έχουν χάσει τίποτε από τα ομόλογά τους και αναγκαστικά στρέφονται στην εσωτερική αγορά ενώ το δημόσιο μπορεί να εκδίδει 1 σειρά ομολόγων κάθε χρόνο για την εσωτερική αγορά κυρίως για τα ταμεία και την ιδιωτική αγορά τα οποία διαθέτει μέσω των τραπεζών με πολύ χαμηλό επιτόκιο 0,75-1,5%.
Η ΔΕΗ ξεκινά παράλληλα την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της χώρας για την μετά λιγνίτη εποχή οδηγόντας σε τρομακτική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Σε 10 χρόνια η χώρα εντείνει τον τουρισμό, την ναυτιλία και φυσικά την ενέργεια και παράγει πλεονάσματα σε ευρώ για τις ανάγκες του εμποριου, της ναυτιλίας, για επενδύσεις σε πηγές ενέργειας και για κοινωνικές παροχές ενώ από τον πρώτο χρόνο καθίσταται ανεξάρτητο οικονομικά αφού ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη τον δανεισμό.
Περιττό να προσθέσω ότι όλα αυτά θέλουν τρομερά πολιτικά κότσια, αποφασιστικότητα και προσπάθεια και από αυτό και μόνο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Επίσης θα δεχτεί τρομακτικες πιέσεις από τράπεζες, χώρες και συμφέροντα ενώ, όντας αυθαίρετο σε πολλά του σημεία και με το σκεπτικό ότι ο γράφων είναι απόφοιτος τεχνικου λυκείου και όχι οικονομολόγος κλπ σαφώς και θα θέλει αμέτρητες ώρες υπολογισμών για την πλήρη κοστολόγηση και αξιολόγησή του.
Χάριν συζητήσεως βέβαια θα ήταν πολύ ευχάριστη η ανταλλαγή απόψεων, σχολίων κλπ….
olympia.gr
---------------------------------------------------------------------------------
Δεν μας έφτανε το φέσι των 110 δις, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και η υποθήκευση της κρατικής περιουσίας..
Μας ετοιμάζουν και νέο δάνειο 100 δις.
Μιλάμε για νέο ξεπούλημα με έκδοση ομολόγων, με εγγύηση τα «ασημικά» και την «προίκα» μας (όσα μας έχουν απομείνει).
Κάθε φορά που το κράτος θα έχει τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των ομολόγων, θα είναι σε θέση να ανακτήσει την κατοχή της περιουσίας του, όπως η συμφωνία ομολόγων θα υπαγορεύει.
Όλα τα πιο πάνω δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μας.. αναφέρονται σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του Reuters.
Διαβάστε την μετάφραση του άρθρου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
«Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στο τέλος του μήνα, με μια πρόταση για χρήση της δημόσιας περιουσίας μέσω της έκδοσης ομολόγων που θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος έως και κατά 50-60% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ σε συνεργασία με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις κρατικές εταιρίες, για το πως θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η ακίνητη περιουσία τους.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έχει μελετήσει πρόταση «Κ» (proposal by the “K” initiative), από μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Η πρόταση επιτρέπει στην Ελλάδα να εκταμιεύσει άμεσα τα κεφάλαια έως 100 δισ. ευρώ από τη χρήση περιουσιακών της στοιχείων.
Η πρόταση θυμίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης «Eureka» που επεξεργάστηκε η Γερμανία πριν από λίγες εβδομάδες.
Η πρόταση αυτή βασίζεται στη δημιουργία των 15 εταιρειών που θα αποκτήσουν την κρατική περιουσία σε ομάδες, μετά την αποτίμηση τους.
Κάθε εταιρεία στη συνέχεια θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων, με την εγγύηση του κράτους και διάρκειας 10 ετών ή και περισσότερο.
Τα ομόλογα θα αγοράζονται από ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες ή ακόμη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Όταν ωριμάζουν τα ομόλογα, το κράτος μπορεί να επιστρέψει την αξία τους και να επανακτήσει την ιδιοκτησία των ακινήτων, διαφορετικά θα μετατραπούν σε μετοχές των εταιρειών που τις έχουν στην κατοχή τους και ελέγχονται από τους κατόχους ομολόγων για τα καλά.
Κάθε φορά που το κράτος έχει τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των ομολόγων, θα είναι σε θέση να ανακτήσει την κατοχή της περιουσίας του, όπως η συμφωνία ομολόγων θα υπαγορεύει.»
Η πρόταση «Κ» κατά πάσα πιθανότητα αφορά στην μελέτη Μαρτ.2011 του ΙΟΒΕ που αναφέρεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διαχείριση του χρέους.
Επί της ουσίας, το Δημόσιο θα εισφέρει τα ακίνητα και οι ιδιώτες θα βάλουν τα κεφάλαια έχοντας τη διαχείριση των επενδύσεων, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω fast track.
Πιο αναλυτικά, θα καταγραφούν τα διαθέσιμα ακίνητα (και των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων) και από αυτά θα επιλεγούν όσα είναι αξιοποιήσιμα και ελεύθερα βαρών.
Την είδηση επιβεβαιώνει και το Reuters που αναφέρει:
«ATHENS (Reuters) – Greece could use state-owned real estate assets as collateral for new bonds to raise more than 100 billion euros ($138.7 billion), under a proposal put forward by a leading Greek think-tank and a former conservative minister, newspapers reported. The daily Kathimerini said the proposal from the Foundation for Economic and Industrial Research would allow Athens, which has been shut out of bond markets, to convert a substantial share of its public debt into a new form of asset-backed bond.»
ΔΕΗ Εθνική Πολιτική
olympia.gr