27 Νοεμβρίου 2012
Ενας ερασιτεχνικός βομβιστικός μηχανισμός εξερράγη χθες μπροστά στην πολυτελή βίλα της στο Ψυχικό.
Στην προκήρυξη η «Μαχόμενη Μειοψηφία» που ανέλαβε την ευθύνη έγραψε ότι με την κίνηση αυτή διαμαρτυρόταν γιατί η Μαρία Καλτσά είχε αναλάβει την κατασκευή για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και σημειώνεται πως το όνομά της έχει εμπλακεί στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Κάνει κατασκευές στρατοπέδων η Μαρία Καλτσά, πρώην και νυν «εκλεκτή» του ΓΙώργου Παπανδρέου και Ακη Τσοχατζόπουλου, γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος επί Τίνας Μπιρμπίλη;
Διορίστηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Η Μαρία Καλτσά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον δημόσιο χώρο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου την τοποθέτησε υποψήφια Ευρωβουλευτή το 2009.
Δεν ήταν σε εκλόγιμη θέση αλλά δεν έμεινε για καιρό εκτός παιχνιδιού αφού ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την διόρισε γενική γραμματέα Χωροταξίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλευρό της Τίνας Μπιρμπίλη.
Ο διορισμός της προκάλεσε αντιδράσεις από όσους τη γνώριζαν.
Οι αντιδράσεις ανέφεραν ότι η Μαρία Καλτσά έως την τοποθέτησή της στην θέση της γενικής γραμματέως Περιβάλλοντος, συμμετείχε, ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος, στο ΔΣ των τεχνικών εταιριών ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και είχε και δικό της τεχνικό γραφείο.
Δεν μπορεί, έλεγαν τότε οι επικριτές της, ένα δημόσιο πρόσωπο να κατέχει μια τόσο νευραλγική θέση και ταυτόχρονα να ασχολείται επαγγελματικά με έργα.
Ταυτοχρόνως (όπως φαίνεται και από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, της Νομαρχίας Αθηνών, συμμετείχε, ως εταίρος στην ανώνυμη τεχνική εταιρία «Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά – Πανάγος – Παπανδρέου», με διακριτό τίτλο K.P.P.S. ΑΤΕ, με έδρα την οδό Σικελιανού 13, στο Νέο Ψυχικό.
Επιπλέον ο γερμανός σύζυγος της Μαρίας Καλτσά είχε επιχείρηση στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά που ανήκαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου όπου δούλευε η ίδια!
Αλλά ποιός άκουγε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου τέτοιες ενστάσεις!
Κολλητή και συνέταιρος του Ακη και της Αρετής Τσοχατζοπούλου.
Και ξαφνικά, τον Ιούνιο του 2011 η Realnews αποκαλύπτει ότι η Μαρία Καλτσά είναι συνέταιρος της Αρετής Τσοχατζοπούλου!
Εχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Ακη με τις μίζες και το όνομα της Καλτσά φιγουράρει πρώτο-πρώτο.
Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η επί πολλά χρονιά συνεργάτιδά της, Μαρία Καλτσά είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ λόγω μη καταβολής των απαιτούμενων φόρων κατά την κατασκευή και πώληση πολυτελούς οικοδομής στην Καλλιθέα.
Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας έφτασαν μέχρι τη βουλή, καθώς σχετική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Την ίδια στιγμή, και ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας είχε βάλει την πρώην γγ στο «κάδρο», μέσω της απολογίας του.
«Αξιοσημείωτο είναι επίσης πόσα χρήματα έδωσε ο Τσοχατζόπουλος προκειμένου η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου να ιδρύσει εταιρεία κατασκευών-μελετών, μαζί με κάποια υπάλληλο του υπουργείου Δημοσίων Εργων με το όνομα Καλτσά», είχε πει μεταξύ άλλων στον ανακριτή.
Είχε πάρει πολλά χρήματα η Μαρία Καλτσά για να κάνει εταιρεία με την Αρετή;
Το έψαξε ποτέ αυτό κανείς στην Ελλάδα;
Οι μπίζνες της Καλτσά με την κόρη του Άκη.
Η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου και η Μαρία Καλτσά είχαν αγοράσει το 2002 ένα οικόπεδο στην οδό Ευρυπίδου 10 στην Καλλιθέα, στο οποίο στη συνέχεια έχτισαν πενταώροφο συγκρότημα γραφείων, περίπου 856 τμ (χωρίς τους ημιυπαίθριους) και προτού καν ολοκληρωθεί, το πώλησαν έναντι 2,5 εκ. ευρώ.
Μόνο που η Αρετή Τσοχατζοπούλου δήλωσε πως το συγκεκριμένο ακίνητο το ανήγειρε ως ιδιώτης και όχι ως επαγγελματίας, με αποτέλεσμα να μην προστεθεί στα εισοδήματά της ως αρχιτέκτονος μηχανικού και ιδιοκτήτριας τριών τεχνικών εταιρειών (ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ, ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ ΕΠΕ, ΑΤΕΦΑ Α.Ε.) και επομένως να εξαιρεθεί από τη σχετική υποχρέωση καταβολής φόρων!
Ετσι, τα 2.141.509 ευρώ που εισέπραξε από την πώληση των ακινήτων (κατείχε το 90%) δεν φορολογήθηκαν ποτέ!
Το ίδιο ισχύει και για τη γενική γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Μαρία Καλτσά, η οποία σημειώνεται πως μαζί με τον σύζυγό της Φρανκ Μίχαελ Σμιτ είναι συνέταιροι με την κόρη του πρώην υπουργού στην ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ Τεχνική Εταιρεία.
Με αυτό το λογιστικό τέχνασμα κατά την πώληση της πολυώροφης οικοδομής, υποχρέωση καταβολής φόρων είχε μόνο ο αγοραστής και όχι οι πωλήτριες, κυρίες Τσοχατζοπούλου και Καλτσά.
Αθωώθηκαν και οι δύο!
Οι φορολογικές αρχές θεώρησαν πως η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η Μαρία Καλτσά δεν αγόρασαν το οικόπεδο για ιδιωτική χρήση, αλλά για να κατασκευάσουν και να πωλήσουν το ακίνητο με σκοπό το κέρδος.
Το γεγονός, μάλιστα, πως η αγορά, κατασκευή και πώληση του ακινήτου έγινε διαδοχικά τεκμηριώνει το επιχείρημα των Αρχών πως επρόκειτο για εμπορική δραστηριότητα.
Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει η Real news οι φορολογικές αρχές είχαν εντοπίσει την παράβαση στην οποία είχαν υποπέσει.
Η φορολογική δήλωση που είχε υποβάλει από κοινού με τον σύζυγό της η Μαρία Καλτσά το 2006, έφερε χειρόγραφη σημείωση του εφοριακού ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ την παρέπεμπε σε έλεγχο.
Ένα χρόνο μετά την πώληση του εν λόγω ακινήτου το 2005, και κατά την πρώτη δήλωσή του στην εφορία, ο ελεγκτής έγραφε στην μπροστινή σελίδα της φορολογικής της δήλωσης πως «θα πρέπει να τεθεί υπόψη ελέγχου η πώληση ακινήτου από Δ' πηγή», αναφερόμενος φυσικά στην πώληση του πενταώροφου πολυτελούς ακινήτου στην Καλλιθέα.
Δηλαδή, επεσήμαινε ότι το εισόδημα από την πώληση προέρχεται από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ΄πηγή) και άρα πρέπει να φορολογηθεί.
Σε αντίθεση, με τα όσα δήλωσαν οι Μαρία Καλτσά και Αρετή Τσοχατζοπούλου, πως ανήγειραν την οικοδομή ως ιδιώτες.
Συγκεκριμένα, η γ.γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος είχε μεν δηλώσει ως όφειλε το ποσό των 425.000 ευρώ που έλαβε από την πώληση του πενταώροφου ακινήτου, στο οποίο κατείχε το 10% της ιδιοκτησίας (και το υπόλοιπο 90% η Αρετή Τσοχατζοπούλου), αλλά στον κωδικό 781 (πίνακας 6).
Εκεί, όπου δηλώνονται περιουσιακά στοιχεία που δεν φορολογούνται.
Η «πολυσχιδής» γενική γραμματέας.
Η εφημερίδα Realnews είχε αποκαλύψει ότι η Μαρία Καλτσά αλλά και ο γερμανός επιχειρηματίας φωτοβολταϊκών σύζυγός της Φρανκ Μίχαελ Σμίτ εμφανίζονται στο διοικητικό συμβούλιο της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ Τεχνική Εταιρεία ΕΠΕ (BAUPLUS ΕΠΕ).
Στη συγκεκριμένη εταιρεία, η Αρετή Τσοχατζοπούλου κατέχει το 50%, η Μαρία Καλτσά το 25%, ενώ ο Γερμανός σύζυγός της συμμετέχει κατέχοντας το υπόλοιπο 25%.
Η συνεργασία των γυναικών ξεκίνησε το 2005 (ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ 2824/9.5.2005) και συνεχίστηκε έως και τις 13/11/2009, οπότε η Καλτσά αποχώρησε από διαχειρίστρια της εταιρείας, εξαιτίας της ανάληψης των καθηκόντων της, στις 5/11/2009, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε ένα πόστο που σχετίζεται, ωστόσο, άμεσα με τις κατασκευές.
Λίγο πριν από τις εκλογές, πάντως, η εταιρεία «ανοίγεται» πραγματοποιώντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με την κόρη του υπουργού να καταβάλλει σχεδόν το σύνολο του ποσού, δηλαδή 1,185 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή μόνο εντυπωσιακή μπορεί να χαρακτηριστεί, αν αναλογιστεί κανείς, κατά πρώτον, πως το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας με αρχική επωνυμία ΑΟΥΡΑ Τεχνική Εταιρεία ΕΠΕ (Aura ΕΠΕ) ήταν μόλις 18.000 ευρώ και, κατά δεύτερον, πως η εταιρεία εμφανίζεται ζημιογόνα.
Εν τω μεταξύ, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του καταστατικού της, προσθέτοντας στο πεδίο των δραστηριοτήτων της την εγκατάσταση και παραγωγή φωτοβολταϊκών, αντικείμενο που γνωρίζει καλά ο Γερμανός επιχειρηματίας Φρανκ Μίχαελ Σμιτ, σύζυγος της Καλτσά, μιας και ο ίδιος διαθέτει από το 2006 την εταιρεία ΦΕΡΣΤ ΣΑΝΕΛΕΝΕΡΤΖΙ Μ. ΕΠΕ, που δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της ενέργειας.
Εμπλέκεται στα της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Επίσης, είναι ενδεικτικό πως τα γραφεία της BAUPLUS ΕΠΕ βρίσκονται στην οδό Αγγελου Σικελιανού 13 στο Νέο Ψυχικό, εκεί όπου στεγάζεται η άλλη εταιρεία της Καλτσά, το Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά - Πανάγος - Παπανδρέου (KPPS), η οποία ιδρύθηκε το 1993, έχοντας αναλάβει μελέτες πολλών ιδιωτικών έργων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.
Επιμελήθηκε, δηλαδή, τον σχεδιασμό του δρόμου όπου εδώ και μερικά χρόνια μένει ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη.
Το έργο, μάλιστα, βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν η «αμαρτωλή» offshore Torcaso αγόρασε το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το 1999, πριν περιέλθει στη έτερη offshore Nobilis και από εκεί στα χέρια της Βίκυ Σταμάτη.
Συνέχισε ακάθεκτα να είναι γενική γραμματέας.
Παρά την ανάμειξή της στο σκάνδαλο της Αρετής Τσοχατζοπούλου η Μαρία Καλτσά εξακολουθεί να έχει ισχυρούς προστάτες και παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ακόμη και όταν αποχωρεί η Τίνα Μπιρμπίλη.
Είναι γνωστό ότι διατηρεί πολύ στενή σχέση με την οικογένεια Τσοχατζόπουλου και Παπανδρέου, ειδικά με τον αδελφό του πρώην Πρωθυπουργού Νίκο.
Βίλες στη Ναύπακτο.
Ωστόσο το 2011 έρχεται στη δημοσιότητα, το θέμα της οικοδόμησης οικισμού εξοχικών κατοικιών στην παραλία Παλαιοπαναγιά της Ναυπάκτου από την εταιρία της Γενικής Γραμματέως Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του ΥΠΕΚΑ Μαρίας Καλτσά, η οποία συνεργαζόταν στενά με τις κατασκευαστικές της κόρης του τέως υπουργού.
Ο οικισμός χτίστηκε πάνω σε οικόπεδο της Αρετής Τσοχατζοπούλου.
Κανένας δεν ερεύνησε ποτέ αυτή την υπόθεση!
Οπως ανέφερε την εποχή το skai.gr η αρχή έγινε με αφορμή της μεζονέτες, στην περιοχή του «Πλατανίτη», για τις οποίες, εκτός από τα πρόστιμα που επέβαλε η Πολεοδομία, για σειρά παραβάσεων, εκκρεμεί και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Στο συγκεκριμένο συγκρότημα έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις (υπερβάσεις ύψους κλπ), κάποιες από τις οποίες τακτοποιήθηκαν με τις ρυθμίσεις, περί ημιυπαιθρίων.
Στους διαδρόμους, μάλιστα, Υπουργείου Περιβάλλοντος, φημολογείται, ότι επιχειρείται αύξηση των συντελεστών δόμησης, της περιοχής, ώστε να «καλυφθούν» οι καθ΄ ύψος υπερβάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τότε «στο κόλπο» ήταν η Πολεοδομία Ναυπάκτου, η οποία ποτέ δεν όρισε τι είναι αιγιαλός και τι όχι, και έκανε συστηματικά τα στραβά μάτια για τις οικοδομικές παραβάσεις.
Οικισμός με βίλες στη Ναύπακτο.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τότε και καταγγελίες του ντόπιου αρχιτέκτονα Δημήτρη Γρηγορόπουλου επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής εταιρίας ΑΓΕΛΑΟΣ. Το θέμα βγήκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2010 στην εφημερίδα VETO από τον δημοσιογράφο Στέφανο Χίο και τον φωτορεπόρτερ Αλέκο Βουτσαρά.
Ανέφερε η εφημερίδα τότε:
«Το συγκρότημα με την επωνυμία Viggas έχει βαπτιστεί «οικισμός».
Πέραν αυτού όμως και στους οικισμούς ισχύουν όσα επιβάλλουν οι νόμοι του κράτους.
Ως project manager του Viggas υπογράφει το Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά -Πανάγος-Παπανδρέου.
Ο κ. Δημήτρης Πανάγος είναι διακοσμητής και πολιτικός μηχανικός και ο κ. Βασίλης Παπανδρέου είναι συνάδελφός του, σπουδασμένος στο Παρίσι.
Μαζί με την κυρία Μαρία Καλτσά έχουν κατασκευαστική εταιρία, την KPPS, η οποία στεγάζεται επί της οδού Σικελιανού 13 στο Νέο Ψυχικό, όπου έχει έδρα και η Bauplus ΕΠΕ (σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, συμφερόντων Αρετής Τσοχατζοπούλου, στην οποία συμμετείχε και η κυρία Καλτσά αλλά αποχώρησε μετά την τοποθέτησή της στο πλευρό της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη).
Το «διαμάντι» εξαπλώνεται σε μια έκταση 15 με 20 στρέμματα. Πιο κάτω ένα άλλο «διαμάντι» αγοράστηκε από τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φώτη Αρβανίτη, είναι 40 περίπου στρέμματα και λέγεται ότι κόστισε δυόμισι δισ. δραχμές.
Στη κατοχή του VETO είναι τρεις άδειες οικοδομής του συγκροτήματος Viggas.
Αριθμός αδειών 152/04, 158/04, 159/04.
Οι άδειες υποβάλλονται από τον ΑΚΙΤΕΡ Α.Ε. (ιδιοκτησίας του γκουρού της αντασφαλίσεως στην Ελλάδα Τζέραλντ Τέρνερ και της οικογένειάς του, κατοίκων Εκάλης).»
Άδειες για διώροφο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι άδειες για τον οικισμό, βγήκαν το 2004 και επέσυραν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων τα οποία παραμένουν ανείσπρακτα.
Είναι άδειες για διώροφα με υπόγειο, ενώ οικοδομήθηκαν διώροφες μεζονέτες με τρίτο όροφο διαμέρισμα δύο δωματίων.
Πολεοδομικές παραβάσεις υπάρχουν στις 6 πισίνες καθώς και στην έκταση των κήπων που φτάνουν ως την θάλασσα καταπατώντας τον αιγιαλό, σύμφωνα με την ΑΓΕΛΑΟΣ.
Ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος καταγγέλλει ότι έχει δεχθεί επιθέσεις από «φουσκωτούς» γι' αυτή του την ανάμειξη στο θέμα του οικισμού.
Η εγχώρια πολεοδομία αρνείται να δώσει στους ενδιαφερόμενους αυτοψίες, άδειες ηλεκτροδότησης, άδειες νομιμοποίησης, επιβολή προστίμων, καλυπτόμενη πίσω από γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου της.
Εδωσε πίστωση από το υπουργείο στον εαυτό της!
Ο λόγος, για πίστωση, ύψους 970.000 ευρώ, από το «Πράσινο Ταμείο» (χρήματα τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων), που ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για την απαλλοτρίωση 2.762τμ, ώστε να αποτελέσουν κοινόχρηστο χώρο (πλατεία Παπαχαραλάμπους).
Ευλόγως, θα διερωτηθεί κάποιος, έγραφε το skai.gr: που είναι το μεμπτό, στην υπόθεση, αφού μέσω του ΥΠΕΚΑ χρηματοδοτείται η απαλλοτρίωση είκοσι επτά, ακόμη, χώρων, δώδεκα στην Αττική και δεκαπέντε σε διάφορες περιοχές, της επικράτειας.
Η απάντηση, βρίσκεται στα ερωτήματα που ακολουθούν: - ποιοί έχουν σπίτια στην περιοχή, η αξία των οποίων ανεβαίνει σημαντικά με την απαλλοτρίωση;
Για παράδειγμα, σε ποιόν ανήκει το, επί της Πλαστήρα 13, ακίνητο;- σε ποιόν ανήκει η απαλλοτριούμενη έκταση;
Όπως προαναφέρθηκε, η απαλλοτρίωση της έκτασης, θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο Ταμείο», δηλαδή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, γενική γραμματέας του οποίου, είναι η Μαρία Καλτσά.
Έχουμε, λοιπόν, την πρώτη απάντηση.
Ποιός δηλαδή, έχει σπίτι στην περιοχή και για την ακρίβεια, στο 13 της οδού Πλαστήρα.
Είναι η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ (Ταμείο του οποίου χρηματοδοτεί την απαλλοτρίωση), Μαρία Καλτσά.
Στην ίδια περιοχή, έχει σπίτι και ο Δημήτρης Πανάγος, συνέταιρος της Μαρίας Καλτσά, στο αρχιτεκτονικό γραφείο «Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά – Πανάγος – Παπανδρέου».
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα, σε ποιόν ανήκει η έκταση, τα 2/3 ανήκουν στο «Κοινωφελές Ίδρυμα Παπαχαραλάμπους», πρόεδρος του οποίου είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και αντιπρόεδρος ο εκάστοτε δήμαρχος της Ναυπάκτου και το 1/3, σε κληρονόμους του Παπαχαραλάμπους, με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, απασχολεί την κοινή γνώμη, με την δραστηριοποίησή της, στην περιοχή της Ναυπάκτου.
Ποιά είναι.
H αρχιτέκτων Μαρία Καλτσά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και μεγάλωσε στη Ναύπακτο.
Παρέμεινε σπουδάζοντας στις ΗΠΑ για 9 έτη. Είναι απόφοιτος του τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών του YALE και η πρώτη Ελληνίδα απόφοιτος της πειραματικής σχολής υποτρόφων αρχιτεκτόνων COOPER UNION της Νέας Υόρκης.
Το 1993 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών KPPS με το οποίο πραγματοποίησε τις μελέτες πολλών ιδιωτικών έργων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.
Συμμετείχε στην σύμπραξη των γραφείων που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1997 και το βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής το 2005, για το σχεδιασμό του μεγάλου πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αποστόλου Παύλου.
Στα έργα της περιλαμβάνονται κτίρια γραφείων, μελέτες αναπλάσεων και δεκάδες έργα κατοικιών.
Είναι παντρεμένη με τον Γερμανό επιχειρηματία Φρανκ Μίχαελ Σμίτ και μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.
Χτίζει στρατόπεδα επί Νίκου Δένδια;
Και γυρίζουμε έτσι στην χθεσινή βομβιστική επίθεση στη βίλα της στο Ψυχικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαρία Καλτσά παρά το γεγονός ότι το όνομά της έχει αναμειχθεί στο σκάνδαλο Ακη Τσοχατζόπουλου εξακολουθεί να εκτελεί έργα με παραγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαρία Καλτσά κατασκευάζει την προκάτ φυλακή μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Στις 19 Απριλίου 2012 έγινε κλειστός διαγωνισμός με τη συμμετοχή 6 κατασκευαστικών εταιρειών με μειοδότρια εταιρεία την «Ηλιοχώρα Α.Ε.» και πλέον εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την υλοποίηση της β΄ φάσης του έργου.
Η ΗΛΙΟΧΩΡΑ είναι θυγατρική της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, δηλαδή της εταιρίας στης οποίας το ΔΣ ανήκε η Μαρία Καλτσά.
Εχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος παράδοσής του ήταν 2 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Η χωρητικότητα από 240 άτομα που είναι σήμερα θα ξεπεράσει τα 1.000.
Η «Ηλιοχώρα Α.Ε.» είναι η εταιρεία που κατασκεύασε τις 3 από τις συνολικά 13 πτέρυγες της εγκατάστασης.
Το κόστος των εργασιών είχε καλυφθεί από δωρεά ομάδας εφοπλιστών.
Ας σημειωθεί ότι η προκήρυξη των εμπρηστών που έβαλαν την αυτοσχέδια βόμβα στη βίλα της στο Ψυχικό αναφέρεται σε στρατόπεδα μεταναστών.
Τι ωφελεί, βέβαια, να τα αναφέρει κανείς, αφού κανείς στο Δημόσιο και στο ΣΔΟΕ δεν ακούει!
Ενας ερασιτεχνικός βομβιστικός μηχανισμός εξερράγη χθες μπροστά στην πολυτελή βίλα της στο Ψυχικό.
Στην προκήρυξη η «Μαχόμενη Μειοψηφία» που ανέλαβε την ευθύνη έγραψε ότι με την κίνηση αυτή διαμαρτυρόταν γιατί η Μαρία Καλτσά είχε αναλάβει την κατασκευή για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και σημειώνεται πως το όνομά της έχει εμπλακεί στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Κάνει κατασκευές στρατοπέδων η Μαρία Καλτσά, πρώην και νυν «εκλεκτή» του ΓΙώργου Παπανδρέου και Ακη Τσοχατζόπουλου, γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος επί Τίνας Μπιρμπίλη;
Διορίστηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Η Μαρία Καλτσά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον δημόσιο χώρο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου την τοποθέτησε υποψήφια Ευρωβουλευτή το 2009.
Δεν ήταν σε εκλόγιμη θέση αλλά δεν έμεινε για καιρό εκτός παιχνιδιού αφού ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την διόρισε γενική γραμματέα Χωροταξίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλευρό της Τίνας Μπιρμπίλη.
Ο διορισμός της προκάλεσε αντιδράσεις από όσους τη γνώριζαν.
Οι αντιδράσεις ανέφεραν ότι η Μαρία Καλτσά έως την τοποθέτησή της στην θέση της γενικής γραμματέως Περιβάλλοντος, συμμετείχε, ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος, στο ΔΣ των τεχνικών εταιριών ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και είχε και δικό της τεχνικό γραφείο.
Δεν μπορεί, έλεγαν τότε οι επικριτές της, ένα δημόσιο πρόσωπο να κατέχει μια τόσο νευραλγική θέση και ταυτόχρονα να ασχολείται επαγγελματικά με έργα.
Ταυτοχρόνως (όπως φαίνεται και από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, της Νομαρχίας Αθηνών, συμμετείχε, ως εταίρος στην ανώνυμη τεχνική εταιρία «Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά – Πανάγος – Παπανδρέου», με διακριτό τίτλο K.P.P.S. ΑΤΕ, με έδρα την οδό Σικελιανού 13, στο Νέο Ψυχικό.
Επιπλέον ο γερμανός σύζυγος της Μαρίας Καλτσά είχε επιχείρηση στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά που ανήκαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου όπου δούλευε η ίδια!
Αλλά ποιός άκουγε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου τέτοιες ενστάσεις!
Κολλητή και συνέταιρος του Ακη και της Αρετής Τσοχατζοπούλου.
Και ξαφνικά, τον Ιούνιο του 2011 η Realnews αποκαλύπτει ότι η Μαρία Καλτσά είναι συνέταιρος της Αρετής Τσοχατζοπούλου!
Εχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Ακη με τις μίζες και το όνομα της Καλτσά φιγουράρει πρώτο-πρώτο.
Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η επί πολλά χρονιά συνεργάτιδά της, Μαρία Καλτσά είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ λόγω μη καταβολής των απαιτούμενων φόρων κατά την κατασκευή και πώληση πολυτελούς οικοδομής στην Καλλιθέα.
Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας έφτασαν μέχρι τη βουλή, καθώς σχετική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Την ίδια στιγμή, και ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας είχε βάλει την πρώην γγ στο «κάδρο», μέσω της απολογίας του.
«Αξιοσημείωτο είναι επίσης πόσα χρήματα έδωσε ο Τσοχατζόπουλος προκειμένου η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου να ιδρύσει εταιρεία κατασκευών-μελετών, μαζί με κάποια υπάλληλο του υπουργείου Δημοσίων Εργων με το όνομα Καλτσά», είχε πει μεταξύ άλλων στον ανακριτή.
Είχε πάρει πολλά χρήματα η Μαρία Καλτσά για να κάνει εταιρεία με την Αρετή;
Το έψαξε ποτέ αυτό κανείς στην Ελλάδα;
Οι μπίζνες της Καλτσά με την κόρη του Άκη.
Η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου και η Μαρία Καλτσά είχαν αγοράσει το 2002 ένα οικόπεδο στην οδό Ευρυπίδου 10 στην Καλλιθέα, στο οποίο στη συνέχεια έχτισαν πενταώροφο συγκρότημα γραφείων, περίπου 856 τμ (χωρίς τους ημιυπαίθριους) και προτού καν ολοκληρωθεί, το πώλησαν έναντι 2,5 εκ. ευρώ.
Μόνο που η Αρετή Τσοχατζοπούλου δήλωσε πως το συγκεκριμένο ακίνητο το ανήγειρε ως ιδιώτης και όχι ως επαγγελματίας, με αποτέλεσμα να μην προστεθεί στα εισοδήματά της ως αρχιτέκτονος μηχανικού και ιδιοκτήτριας τριών τεχνικών εταιρειών (ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ, ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ ΕΠΕ, ΑΤΕΦΑ Α.Ε.) και επομένως να εξαιρεθεί από τη σχετική υποχρέωση καταβολής φόρων!
Ετσι, τα 2.141.509 ευρώ που εισέπραξε από την πώληση των ακινήτων (κατείχε το 90%) δεν φορολογήθηκαν ποτέ!
Το ίδιο ισχύει και για τη γενική γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Μαρία Καλτσά, η οποία σημειώνεται πως μαζί με τον σύζυγό της Φρανκ Μίχαελ Σμιτ είναι συνέταιροι με την κόρη του πρώην υπουργού στην ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ Τεχνική Εταιρεία.
Με αυτό το λογιστικό τέχνασμα κατά την πώληση της πολυώροφης οικοδομής, υποχρέωση καταβολής φόρων είχε μόνο ο αγοραστής και όχι οι πωλήτριες, κυρίες Τσοχατζοπούλου και Καλτσά.
Αθωώθηκαν και οι δύο!
Οι φορολογικές αρχές θεώρησαν πως η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η Μαρία Καλτσά δεν αγόρασαν το οικόπεδο για ιδιωτική χρήση, αλλά για να κατασκευάσουν και να πωλήσουν το ακίνητο με σκοπό το κέρδος.
Το γεγονός, μάλιστα, πως η αγορά, κατασκευή και πώληση του ακινήτου έγινε διαδοχικά τεκμηριώνει το επιχείρημα των Αρχών πως επρόκειτο για εμπορική δραστηριότητα.
Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει η Real news οι φορολογικές αρχές είχαν εντοπίσει την παράβαση στην οποία είχαν υποπέσει.
Η φορολογική δήλωση που είχε υποβάλει από κοινού με τον σύζυγό της η Μαρία Καλτσά το 2006, έφερε χειρόγραφη σημείωση του εφοριακού ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ την παρέπεμπε σε έλεγχο.
Ένα χρόνο μετά την πώληση του εν λόγω ακινήτου το 2005, και κατά την πρώτη δήλωσή του στην εφορία, ο ελεγκτής έγραφε στην μπροστινή σελίδα της φορολογικής της δήλωσης πως «θα πρέπει να τεθεί υπόψη ελέγχου η πώληση ακινήτου από Δ' πηγή», αναφερόμενος φυσικά στην πώληση του πενταώροφου πολυτελούς ακινήτου στην Καλλιθέα.
Δηλαδή, επεσήμαινε ότι το εισόδημα από την πώληση προέρχεται από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ΄πηγή) και άρα πρέπει να φορολογηθεί.
Σε αντίθεση, με τα όσα δήλωσαν οι Μαρία Καλτσά και Αρετή Τσοχατζοπούλου, πως ανήγειραν την οικοδομή ως ιδιώτες.
Συγκεκριμένα, η γ.γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος είχε μεν δηλώσει ως όφειλε το ποσό των 425.000 ευρώ που έλαβε από την πώληση του πενταώροφου ακινήτου, στο οποίο κατείχε το 10% της ιδιοκτησίας (και το υπόλοιπο 90% η Αρετή Τσοχατζοπούλου), αλλά στον κωδικό 781 (πίνακας 6).
Εκεί, όπου δηλώνονται περιουσιακά στοιχεία που δεν φορολογούνται.
Η «πολυσχιδής» γενική γραμματέας.
Η εφημερίδα Realnews είχε αποκαλύψει ότι η Μαρία Καλτσά αλλά και ο γερμανός επιχειρηματίας φωτοβολταϊκών σύζυγός της Φρανκ Μίχαελ Σμίτ εμφανίζονται στο διοικητικό συμβούλιο της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ Τεχνική Εταιρεία ΕΠΕ (BAUPLUS ΕΠΕ).
Στη συγκεκριμένη εταιρεία, η Αρετή Τσοχατζοπούλου κατέχει το 50%, η Μαρία Καλτσά το 25%, ενώ ο Γερμανός σύζυγός της συμμετέχει κατέχοντας το υπόλοιπο 25%.
Η συνεργασία των γυναικών ξεκίνησε το 2005 (ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ 2824/9.5.2005) και συνεχίστηκε έως και τις 13/11/2009, οπότε η Καλτσά αποχώρησε από διαχειρίστρια της εταιρείας, εξαιτίας της ανάληψης των καθηκόντων της, στις 5/11/2009, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε ένα πόστο που σχετίζεται, ωστόσο, άμεσα με τις κατασκευές.
Λίγο πριν από τις εκλογές, πάντως, η εταιρεία «ανοίγεται» πραγματοποιώντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με την κόρη του υπουργού να καταβάλλει σχεδόν το σύνολο του ποσού, δηλαδή 1,185 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή μόνο εντυπωσιακή μπορεί να χαρακτηριστεί, αν αναλογιστεί κανείς, κατά πρώτον, πως το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας με αρχική επωνυμία ΑΟΥΡΑ Τεχνική Εταιρεία ΕΠΕ (Aura ΕΠΕ) ήταν μόλις 18.000 ευρώ και, κατά δεύτερον, πως η εταιρεία εμφανίζεται ζημιογόνα.
Εν τω μεταξύ, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του καταστατικού της, προσθέτοντας στο πεδίο των δραστηριοτήτων της την εγκατάσταση και παραγωγή φωτοβολταϊκών, αντικείμενο που γνωρίζει καλά ο Γερμανός επιχειρηματίας Φρανκ Μίχαελ Σμιτ, σύζυγος της Καλτσά, μιας και ο ίδιος διαθέτει από το 2006 την εταιρεία ΦΕΡΣΤ ΣΑΝΕΛΕΝΕΡΤΖΙ Μ. ΕΠΕ, που δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της ενέργειας.
Εμπλέκεται στα της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Επίσης, είναι ενδεικτικό πως τα γραφεία της BAUPLUS ΕΠΕ βρίσκονται στην οδό Αγγελου Σικελιανού 13 στο Νέο Ψυχικό, εκεί όπου στεγάζεται η άλλη εταιρεία της Καλτσά, το Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά - Πανάγος - Παπανδρέου (KPPS), η οποία ιδρύθηκε το 1993, έχοντας αναλάβει μελέτες πολλών ιδιωτικών έργων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.
Επιμελήθηκε, δηλαδή, τον σχεδιασμό του δρόμου όπου εδώ και μερικά χρόνια μένει ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη.
Το έργο, μάλιστα, βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν η «αμαρτωλή» offshore Torcaso αγόρασε το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το 1999, πριν περιέλθει στη έτερη offshore Nobilis και από εκεί στα χέρια της Βίκυ Σταμάτη.
Συνέχισε ακάθεκτα να είναι γενική γραμματέας.
Παρά την ανάμειξή της στο σκάνδαλο της Αρετής Τσοχατζοπούλου η Μαρία Καλτσά εξακολουθεί να έχει ισχυρούς προστάτες και παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ακόμη και όταν αποχωρεί η Τίνα Μπιρμπίλη.
Είναι γνωστό ότι διατηρεί πολύ στενή σχέση με την οικογένεια Τσοχατζόπουλου και Παπανδρέου, ειδικά με τον αδελφό του πρώην Πρωθυπουργού Νίκο.
Βίλες στη Ναύπακτο.
Ωστόσο το 2011 έρχεται στη δημοσιότητα, το θέμα της οικοδόμησης οικισμού εξοχικών κατοικιών στην παραλία Παλαιοπαναγιά της Ναυπάκτου από την εταιρία της Γενικής Γραμματέως Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του ΥΠΕΚΑ Μαρίας Καλτσά, η οποία συνεργαζόταν στενά με τις κατασκευαστικές της κόρης του τέως υπουργού.
Ο οικισμός χτίστηκε πάνω σε οικόπεδο της Αρετής Τσοχατζοπούλου.
Κανένας δεν ερεύνησε ποτέ αυτή την υπόθεση!
Οπως ανέφερε την εποχή το skai.gr η αρχή έγινε με αφορμή της μεζονέτες, στην περιοχή του «Πλατανίτη», για τις οποίες, εκτός από τα πρόστιμα που επέβαλε η Πολεοδομία, για σειρά παραβάσεων, εκκρεμεί και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Στο συγκεκριμένο συγκρότημα έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις (υπερβάσεις ύψους κλπ), κάποιες από τις οποίες τακτοποιήθηκαν με τις ρυθμίσεις, περί ημιυπαιθρίων.
Στους διαδρόμους, μάλιστα, Υπουργείου Περιβάλλοντος, φημολογείται, ότι επιχειρείται αύξηση των συντελεστών δόμησης, της περιοχής, ώστε να «καλυφθούν» οι καθ΄ ύψος υπερβάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τότε «στο κόλπο» ήταν η Πολεοδομία Ναυπάκτου, η οποία ποτέ δεν όρισε τι είναι αιγιαλός και τι όχι, και έκανε συστηματικά τα στραβά μάτια για τις οικοδομικές παραβάσεις.
Οικισμός με βίλες στη Ναύπακτο.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τότε και καταγγελίες του ντόπιου αρχιτέκτονα Δημήτρη Γρηγορόπουλου επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής εταιρίας ΑΓΕΛΑΟΣ. Το θέμα βγήκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2010 στην εφημερίδα VETO από τον δημοσιογράφο Στέφανο Χίο και τον φωτορεπόρτερ Αλέκο Βουτσαρά.
Ανέφερε η εφημερίδα τότε:
«Το συγκρότημα με την επωνυμία Viggas έχει βαπτιστεί «οικισμός».
Πέραν αυτού όμως και στους οικισμούς ισχύουν όσα επιβάλλουν οι νόμοι του κράτους.
Ως project manager του Viggas υπογράφει το Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά -Πανάγος-Παπανδρέου.
Ο κ. Δημήτρης Πανάγος είναι διακοσμητής και πολιτικός μηχανικός και ο κ. Βασίλης Παπανδρέου είναι συνάδελφός του, σπουδασμένος στο Παρίσι.
Μαζί με την κυρία Μαρία Καλτσά έχουν κατασκευαστική εταιρία, την KPPS, η οποία στεγάζεται επί της οδού Σικελιανού 13 στο Νέο Ψυχικό, όπου έχει έδρα και η Bauplus ΕΠΕ (σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, συμφερόντων Αρετής Τσοχατζοπούλου, στην οποία συμμετείχε και η κυρία Καλτσά αλλά αποχώρησε μετά την τοποθέτησή της στο πλευρό της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη).
Το «διαμάντι» εξαπλώνεται σε μια έκταση 15 με 20 στρέμματα. Πιο κάτω ένα άλλο «διαμάντι» αγοράστηκε από τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φώτη Αρβανίτη, είναι 40 περίπου στρέμματα και λέγεται ότι κόστισε δυόμισι δισ. δραχμές.
Στη κατοχή του VETO είναι τρεις άδειες οικοδομής του συγκροτήματος Viggas.
Αριθμός αδειών 152/04, 158/04, 159/04.
Οι άδειες υποβάλλονται από τον ΑΚΙΤΕΡ Α.Ε. (ιδιοκτησίας του γκουρού της αντασφαλίσεως στην Ελλάδα Τζέραλντ Τέρνερ και της οικογένειάς του, κατοίκων Εκάλης).»
Άδειες για διώροφο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι άδειες για τον οικισμό, βγήκαν το 2004 και επέσυραν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων τα οποία παραμένουν ανείσπρακτα.
Είναι άδειες για διώροφα με υπόγειο, ενώ οικοδομήθηκαν διώροφες μεζονέτες με τρίτο όροφο διαμέρισμα δύο δωματίων.
Πολεοδομικές παραβάσεις υπάρχουν στις 6 πισίνες καθώς και στην έκταση των κήπων που φτάνουν ως την θάλασσα καταπατώντας τον αιγιαλό, σύμφωνα με την ΑΓΕΛΑΟΣ.
Ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος καταγγέλλει ότι έχει δεχθεί επιθέσεις από «φουσκωτούς» γι' αυτή του την ανάμειξη στο θέμα του οικισμού.
Η εγχώρια πολεοδομία αρνείται να δώσει στους ενδιαφερόμενους αυτοψίες, άδειες ηλεκτροδότησης, άδειες νομιμοποίησης, επιβολή προστίμων, καλυπτόμενη πίσω από γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου της.
Εδωσε πίστωση από το υπουργείο στον εαυτό της!
Ο λόγος, για πίστωση, ύψους 970.000 ευρώ, από το «Πράσινο Ταμείο» (χρήματα τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων), που ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για την απαλλοτρίωση 2.762τμ, ώστε να αποτελέσουν κοινόχρηστο χώρο (πλατεία Παπαχαραλάμπους).
Ευλόγως, θα διερωτηθεί κάποιος, έγραφε το skai.gr: που είναι το μεμπτό, στην υπόθεση, αφού μέσω του ΥΠΕΚΑ χρηματοδοτείται η απαλλοτρίωση είκοσι επτά, ακόμη, χώρων, δώδεκα στην Αττική και δεκαπέντε σε διάφορες περιοχές, της επικράτειας.
Η απάντηση, βρίσκεται στα ερωτήματα που ακολουθούν: - ποιοί έχουν σπίτια στην περιοχή, η αξία των οποίων ανεβαίνει σημαντικά με την απαλλοτρίωση;
Για παράδειγμα, σε ποιόν ανήκει το, επί της Πλαστήρα 13, ακίνητο;- σε ποιόν ανήκει η απαλλοτριούμενη έκταση;
Όπως προαναφέρθηκε, η απαλλοτρίωση της έκτασης, θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο Ταμείο», δηλαδή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, γενική γραμματέας του οποίου, είναι η Μαρία Καλτσά.
Έχουμε, λοιπόν, την πρώτη απάντηση.
Ποιός δηλαδή, έχει σπίτι στην περιοχή και για την ακρίβεια, στο 13 της οδού Πλαστήρα.
Είναι η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ (Ταμείο του οποίου χρηματοδοτεί την απαλλοτρίωση), Μαρία Καλτσά.
Στην ίδια περιοχή, έχει σπίτι και ο Δημήτρης Πανάγος, συνέταιρος της Μαρίας Καλτσά, στο αρχιτεκτονικό γραφείο «Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά – Πανάγος – Παπανδρέου».
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα, σε ποιόν ανήκει η έκταση, τα 2/3 ανήκουν στο «Κοινωφελές Ίδρυμα Παπαχαραλάμπους», πρόεδρος του οποίου είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και αντιπρόεδρος ο εκάστοτε δήμαρχος της Ναυπάκτου και το 1/3, σε κληρονόμους του Παπαχαραλάμπους, με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, απασχολεί την κοινή γνώμη, με την δραστηριοποίησή της, στην περιοχή της Ναυπάκτου.
Ποιά είναι.
H αρχιτέκτων Μαρία Καλτσά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και μεγάλωσε στη Ναύπακτο.
Παρέμεινε σπουδάζοντας στις ΗΠΑ για 9 έτη. Είναι απόφοιτος του τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών του YALE και η πρώτη Ελληνίδα απόφοιτος της πειραματικής σχολής υποτρόφων αρχιτεκτόνων COOPER UNION της Νέας Υόρκης.
Το 1993 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών KPPS με το οποίο πραγματοποίησε τις μελέτες πολλών ιδιωτικών έργων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.
Συμμετείχε στην σύμπραξη των γραφείων που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1997 και το βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής το 2005, για το σχεδιασμό του μεγάλου πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αποστόλου Παύλου.
Στα έργα της περιλαμβάνονται κτίρια γραφείων, μελέτες αναπλάσεων και δεκάδες έργα κατοικιών.
Είναι παντρεμένη με τον Γερμανό επιχειρηματία Φρανκ Μίχαελ Σμίτ και μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.
Χτίζει στρατόπεδα επί Νίκου Δένδια;
Και γυρίζουμε έτσι στην χθεσινή βομβιστική επίθεση στη βίλα της στο Ψυχικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαρία Καλτσά παρά το γεγονός ότι το όνομά της έχει αναμειχθεί στο σκάνδαλο Ακη Τσοχατζόπουλου εξακολουθεί να εκτελεί έργα με παραγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαρία Καλτσά κατασκευάζει την προκάτ φυλακή μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Στις 19 Απριλίου 2012 έγινε κλειστός διαγωνισμός με τη συμμετοχή 6 κατασκευαστικών εταιρειών με μειοδότρια εταιρεία την «Ηλιοχώρα Α.Ε.» και πλέον εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την υλοποίηση της β΄ φάσης του έργου.
Η ΗΛΙΟΧΩΡΑ είναι θυγατρική της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, δηλαδή της εταιρίας στης οποίας το ΔΣ ανήκε η Μαρία Καλτσά.
Εχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος παράδοσής του ήταν 2 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Η χωρητικότητα από 240 άτομα που είναι σήμερα θα ξεπεράσει τα 1.000.
Η «Ηλιοχώρα Α.Ε.» είναι η εταιρεία που κατασκεύασε τις 3 από τις συνολικά 13 πτέρυγες της εγκατάστασης.
Το κόστος των εργασιών είχε καλυφθεί από δωρεά ομάδας εφοπλιστών.
Ας σημειωθεί ότι η προκήρυξη των εμπρηστών που έβαλαν την αυτοσχέδια βόμβα στη βίλα της στο Ψυχικό αναφέρεται σε στρατόπεδα μεταναστών.
Τι ωφελεί, βέβαια, να τα αναφέρει κανείς, αφού κανείς στο Δημόσιο και στο ΣΔΟΕ δεν ακούει!