Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων.

03 Σεπτέμβριος 2012
από Υπερκουλτουριαρης
Του Πετρόπουλου Δ. Βασιλείου
Μεταπτυχιακού φοιτητή στο Exeter (Αγγλία)

Ο πρώην Πρωθυπουργός μας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «ο Επίτιμος», που μέσα σε μόλις 3 χρόνια υπερδιπλασίασε το έλλειμμα μας (το 1990-1993) έχει «παρελθόν» με οικονομικές… αναρρυθμίσεις. Το 1964 αναγνώρισε το προπολεμικό χρέος στο άρτιο της αξίας του (άσχετα εάν είχαμε πτωχεύσει επίσημα δύο φορές το 1893 και το 1932).


Μα καλά, θα πείτε, και τι είμαστε μπαταχζίδες, λαμόγια; Δανειστήκαμε να το πληρώσουμε!. 

Μα το είχαμε πληρώσει σε μεγάλο βαθμό με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΝΤ της εποχής) που μας επιβλήθηκε.

Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ) ονομαζόταν ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας που επιβλήθηκε από Ευρωπαϊκές χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1897 ενώ αυτή είχε χρεοκοπήσει τέσσερα χρόνια πριν, με στόχο την αποπληρωμή των χρεών της προς τους πιστωτές της. Τον έλεγχο εκτελούσε μια εξαμελή επιτροπή, η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή (Commission Internationale Financière de la Grèce), με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα από το 1897 μέχρι το 1978, για 81 χρόνια. 
Νόμος ΒΦΙΘ (2519) ΦΕΚ/Α/28/23.12.1898 περί συστάσεως τού Διεθνούς ‘Ελέγχου.

Ο ΔΟΕ (το ΔΝΤ της εποχής) ξεζούμισε την Ελλάδα και το δημόσιο της Ταμείο. Μετά μεσολάβησε ο Ά Παγκόσμιος πόλεμος, η χρεοκοπία του 1932, βέβαια είχε προηγηθεί η Μικρασιατική καταστροφή όπου οι φίλοι και συμμαχοί μας, μας άφησαν να σφαγιαστούμε για τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα στην Μ. Ασία και Μ. Ανατολή. Μετά ακολούθησε ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και η ήττα των φασιστών- ναζιστών. Η Ελλάδα ήταν η πλέον κατεστραμμένη Ευρωπαϊκή χώρα μετά το τέλος του πολέμου ύστερα από την Σοβιετική Ένωση. 

Η Ελλάδα λοιπόν ξεπλήρωσε και με αίμα τους διεθνείς τοκογλύφους… αλλά δεν έφτανε αυτό. Οι τοκογλύφοι ήθελαν και άλλα… Το 1964 λοιπόν ο κ. Μησοτάκης όντας Υπουργός Οικονομικών με την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου (βρε κοίτα συμπτώσεις) αναγνώρισε το προπολεμικό χρέος στο άρτιο της αξίας του και έδωσε και μπόνους. «Η ονομαστική αξία των χορηγηθεισών νέων ομολόγων εις τους κομιστάς προπολεμικών εσωτερικών δανείων διαπλασιάζεται, ο τόκος αυξάνεται και θεσπίζεται λαχείον. Εν συγκρίσει προς την ρύθμισιν υπό της κυβερνήσεως της ΕΡΕ, δίνονται ήδη 160% επί πλέον», θριαμβολογούσε τότε η φιλική προς τον κ. Μητσοτάκη «Ελευθερία» (16.7.1964) Την εφημερίδα μπορείτε να την διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: εδώ

Ο κ. Μητσοτάκης το έκαμε αυτό διότι το 30% των ομολόγων της εποχής το είχαν «Ελληνικά χέρια και το Παλάτι».

Ο «Επίτιμος» των τοκογλύφων λοιπόν έκανε την ρύθμιση αυτή και έδεσε χειροπόδαρα την Ελλάδα για να έρθει το 2009-10 ο εγγονός του Γ. Παπανδρέου (παππούς του πρώην μας πρωθυπουργού) για να υπογράψει την παράδωση της χώρας – ξεπούλημα με το Μνημόνιο και την Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης όπου στο Αρ. 14 Παραγ. 5 Η Ελλάδα χάνει κάθε ασυλία λόγω άσκησης Εθνικής Κυριαρχίας.

Λαός ο οποίος δεν γνωρίζει την Ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει. 

Εσείς αγαπητοί μου, είστε διατεθειμένοι να αφήσετε να ξεπουληθεί η Ελλάδα – Πατρίδα μας στους Διεθνής Τοκογλύφους της Καπιταλιστικής Αγοράς;;

Την απάντηση θα την δώσετε στους εαυτούς σας και στα παιδιά σας!
Εγώ πάντως δεν είμαι!
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από Υπερκουλτουριαρης » Σεπτέμβριος 3rd, 2012, 11:17 pm 
Μουγκα?
Στον Μητσοτάκη η ρίζα του κακού!
Το ελληνικό κράτος δανειζόταν ανέκαθεν, όχι για να επενδύσει στην ανάπτυξη της χώρας και στην ευημερία του λαού, αλλά για να ξεπληρώσει παλιότερα δάνεια που είχε συνάψει με επαχθείς όρους.
«Η μεγάλη αυτή δανειακή επιβάρυνσις εδημιουργήθη συνεπεία των υποχρεώσεων των παλαιών δανείων και μάλιστα δανείων μη εισπραχθέντων και μη χρησιμοποιηθέντων χάριν της εθνικής οικονομίας» έγραφε το 1937 ο καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος σχετικά με την υπέρογκη δανειακή επιβάρυνση του κράτους εκείνης της εποχής.
Οι σημερινές δανειακές ανάγκες, τα σημερινά αδιέξοδα της υπερχρέωσης, έχουν την καταγωγή τους στις ρυθμίσεις των προπολεμικών χρεών της χώρας που έγιναν στη δεκαετία του 1960 από τις κυβερνήσεις της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου. Από την περίοδο της απελευθέρωσης, τόσο το ΕΑΜ όσο και σύσσωμη η Αριστερά αργότερα, με κύρια έκφρασή της την ΕΔΑ, είχαν ως βασική θέση τη διαγραφή των προπολεμικών χρεών της χώρας, με σκοπό την αυτοδύναμη παραγωγική ανασυγκρότησή της προς όφελος του λαού της.
Την άποψη αυτή, περί διαγραφής των προπολεμικών χρεών, είχαν υιοθετήσει την εποχή εκείνη και μια σειρά σεβαστών καθηγητών της οικονομίας, όπως ο μετέπειτα ακαδημαϊκός Άγγελος Αγγελόπουλος, ο διατελέσας διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφών Ζολώτας, ο καθηγητής Δημήτριος Καλιτσουνάκης κ.ά. Το θεωρούσαν – εκτός όλων των άλλων – και ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής από τους συμμάχους προς την Ελλάδα που υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Φυσικά οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι κάθε άλλο παρά ήταν διατεθειμένοι να ξεχάσουν τα προπολεμικά χρέη της Ελλάδας. Αντίθετα θέλησαν να τα χρησιμοποιήσουν για να τη μετατρέψουν ουσιαστικά σε αποικία τους. Εν τη μεγαθυμία τους, αντί για διαγραφή, πρότειναν αναδιαπραγμάτευση και ρύθμιση των προπολεμικών χρεών.
Έτσι ξεκίνησε ένας οργανωμένος διεθνής διασυρμός της χώρας από τους πιστωτές της προκειμένου να εξασφαλίσουν, μέσα από την αναδιαπραγμάτευση του προπολεμικού χρέους, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη. Ο διασυρμός αυτός διάρκεσε σχεδόν δυο δεκαετίες, με αποτέλεσμα μια αποικιοκρατική ρύθμιση των προπολεμικών χρεών.
Την τελική αυτή ρύθμιση επέτυχε – ποιος άλλος; – ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, τον Ιούλιο του 1964. Ο Μητσοτάκης προχώρησε σε τέτοια ρύθμιση χρεών, ώστε μπροστά της ωχριούσε ακόμη και η παλιότερη της ΕΡΕ.
«Η ονομαστική αξία των χορηγηθεισών νέων ομολόγων εις τους κομιστάς προπολεμικών εσωτερικών δανείων διαπλασιάζεται, ο τόκος αυξάνεται και θεσπίζεται λαχείον. Εν συγκρίσει προς την ρύθμισιν υπό της κυβερνήσεως της ΕΡΕ, δίνονται ήδη 160% επί πλέον», θριαμβολογούσε τότε η φιλική προς τον Μητσοτάκη «Ελευθερία» (16.7.1964). Ο διακανονισμός αποπληρωμής αυτής της λεόντειας σύμβασης προβλεπόταν να γίνει εντός 42 έως 45 ετών. Ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή, το 1964 υποθήκευσε τη χώρα έως το 2006 και 2009!
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αναγνώριζε και όφειλε να αποπληρώσει προπολεμικά δάνεια από το 1881 σε τουλάχιστον διπλάσια από την τρέχουσα αξία τους. Κι αυτό παρά, το γεγονός ότι είχαν μεσολαβήσει δυο επίσημες πτωχεύσεις της χώρας (το 1893 και το 1932) και δυο παγκόσμιοι πόλεμοι που την είχαν κυριολεκτικά ισοπεδώσει. Το ύψος αυτών των υποχρεώσεων αντιστοιχεί σε σημερινές τιμές γύρω στα 100 δισ. ευρώ! Δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του σημερινού δημόσιου χρέους. Αυτές αποτέλεσαν τη βάση της δυναμικής του σημερινού χρέους, που είναι πλέον αδύνατο να αποπληρωθεί.
Ο γνωστός ιστορικός της περιόδου Ζ. Μεϊνό παρατηρούσε ότι ο «εξαναγκασμός της χώρας ν’ αναλάβη την εξυπηρέτηση του δημοσίου της χρέους, υποχρέωση με αμφίβολη ηθική βασιμότητα», αποκτά εκ των πραγμάτων «δυσάρεστο χαρακτήρα για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας από την στιγμή που η κυβέρνησή της είναι υποχρεωμένη να συνάπτη νέα χρέη για να εξασφαλίση την υπηρεσία των παλαιών». Κι αυτά γράφονταν το 1964 
http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2011 ... t_660.html 
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από perastikos13 » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 4:07 am 
ethnarxis hrwas
Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από Dr. Liar » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 5:47 pm 
Υπερκουλτουριαρης έγραψε: Του Πετρόπουλου Δ. Βασιλείου
Μεταπτυχιακού φοιτητή στο Exeter (Αγγλία)
Οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Exeter έχουν το παρατσούκλι Ελληνιστές.
Dr. Liar
Fast poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από Jack Shephard » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 6:45 pm 
Απορία (πράγματι απορία):

Χωρίς να ξέρω τους πραγματικούς λόγους που το έκανε αυτό ο Μητσοτάκης (και δεν εμπιστεύομαι τον Καζάκη), πως χαντάκωσε την Ελλάδα, όταν 10 χρόνια μετά το δημόσιο χρέος ήταν μόλις στο 20,8% του ΑΕΠ και τη χρονιά της αλλαγής (=εθνικής αυτοκτονίας) μόλις 26,5%;

Επίσης από ότι είχα συναντήσει τυχαία χωρίς να ξέρω το θέμα (π.χ. http://www.eklogika.gr/you_sent/dimosio ... egeantimes) υπήρξε μεταπολεμικός διακανονισμός του προπολεμικού χρέους. Ξέρει κανείς κάτι πάνω στο θέμα;
Jack Shephard
Crazy poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από SundropsInTheHauntedCity » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 7:02 pm 
Tον Καζάκη δεν τον εμπιστεύεστε αλλα όταν έλεγε με νούμερα πως το μνημόνιο δεν βγαίνει και θα χρειαστεί χοντρό κούρεμα, εσείς μας λέγατε παπαριές.Μπορεί πολιτικά να είναι παπάρας αλλα στα ιστορικοοικονομικά είναι καλός γνώστης.
Θυμήσου καλύτερα τότε που ήμασταν παιδιά και μας ήταν όλα άγνωστα
μα τόσο οικεία, θυμήσου το γλυκύ Σεπτέμβριο με το απόμακρο άρωμα των κήπων ή το αφηρημένο ξεφύλλισμα ενός σχολικού βιβλίου
κι όπως βράδιαζε από ένα ανοιχτό παράθυρο ακουγόταν το ραγισμένο τραγούδι μιας γυναίκας που άρχιζε να γερνάει.
Υπάρχει πιο μεγάλη μοναξιά;
SundropsInTheHauntedCity
Crazy poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από πατησιωτης » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 7:21 pm 
Jack Shephard έγραψε: Απορία (πράγματι απορία):
Χωρίς να ξέρω τους πραγματικούς λόγους που το έκανε αυτό ο Μητσοτάκης (και δεν εμπιστεύομαι τον Καζάκη), πως χαντάκωσε την Ελλάδα, όταν 10 χρόνια μετά το δημόσιο χρέος ήταν μόλις στο 20,8% του ΑΕΠ και τη χρονιά της αλλαγής (=εθνικής αυτοκτονίας) μόλις 26,5%;

Επίσης από ότι είχα συναντήσει τυχαία χωρίς να ξέρω το θέμα (π.χ. http://www.eklogika.gr/you_sent/dimosio ... egeantimes) υπήρξε μεταπολεμικός διακανονισμός του προπολεμικού χρέους. Ξέρει κανείς κάτι πάνω στο θέμα;

Ο διακανονισμος αυτος ηταν αυτος που εκανε ο Μητσοτακης.Το μυστικο εδω ειναι οτι τα χρεη αυτα που ησαν δυσβαστακτα για την προπολεμικη Ελλαδα ησαν ασημαντα για τη μεταπολεμικη Ελλαδα.
Η ραγδαια αναπτυξη μεταπολεμικα δημιουργησε μια εντελως αλλη χωρα.Το ΑΕΠ του 1965 δεν ειχε σχεση με το ΑΕΠ του 1935.Ετσι μπορουσε καποιος να κανει αυτες τις παραχωρησεις και το χρεος να ειναι μικρο για τα μεγεθη της χωρας.Το 20% επι του ΑΕΠ ειναι το ενα τριτο του οριου Μααστριχτ και θεωρειται διεθνως ελαχιστο.
Το κυριο μερος του σημερινου χρεους δημιουργηθηκε απο το 1981 και μετα.Ο Καζακης κανει κολπα γιατι καθε λαικιστης οφειλει να αθωωσει τον Ανδρεα Παπανδρεου.
πατησιωτης
Maniac poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από rubens » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 7:28 pm
ο Μέγας. Μητσοτάκη έλα ξανά
"I am favor of cutting taxes under any circumstances and for any excuse,
for any reason, whenever it's possible." 
-Milton Friedman
rubens
Crazy poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από Jack Shephard » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 7:37 pm 
πατησιωτης έγραψε:Ο διακανονισμος αυτος ηταν αυτος που εκανε ο Μητσοτακης.Το μυστικο εδω ειναι οτι τα χρεη αυτα που ησαν δυσβαστακτα για την προπολεμικη Ελλαδα ησαν ασημαντα για τη μεταπολεμικη Ελλαδα.
Η ραγδαια αναπτυξη μεταπολεμικα δημιουργησε μια εντελως αλλη χωρα.Το ΑΕΠ του 1965 δεν ειχε σχεση με το ΑΕΠ του 1935.Ετσι μπορουσε καποιος να κανει αυτες τις παραχωρησεις και το χρεος να ειναι μικρο για τα μεγεθη της χωρας.Το 20% επι του ΑΕΠ ειναι το ενα τριτο του οριου Μααστριχτ και θεωρειται διεθνως ελαχιστο.
Το κυριο μερος του σημερινου χρεους δημιουργηθηκε απο το 1981 και μετα.Ο Καζακης κανει κολπα γιατι καθε λαικιστης οφειλει να αθωωσει τον Ανδρεα Παπανδρεου.

Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν, ότι για να παραμένει το συνολικό δημόσιο χρέος τόσο χαμηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμα και έπειτα από έναν κατά τον Καζάκη επαχθή διακανονισμό, τα ποσά που είχε δανειστεί η χώρα έπρεπε να είναι μικρά με βάση την οικονομική ανάπτυξη της από το τέλος του 1950.
Jack Shephard
Crazy poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από wooded glade » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 7:38 pm 
Με κυβέρνηση επιτίμου από το 1993 το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν θα χρωστάγαμε ούτε ευρώ.
Μπορεί το δημόσιο να είχε 700,000-800,000 υπαλλήλους λιγότερους, μπορεί πολλοί από αυτούς να είχαν αδικηθεί κατάφωρα, αλλά το βέβαιο είναι ότι τώρα δεν θα χρωστάγαμε ούτε ευρώ σε κανέναν.
μην παίζετε ΟΠΑΠ - ελευθερία στο στοίχημα
wooded glade
Maniac poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από rubens » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 7:41 pm 
wooded glade έγραψε: Με κυβέρνηση επιτίμου από το 1993 το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν θα χρωστάγαμε ούτε ευρώ.
Μπορεί το δημόσιο να είχε 700,000-800,000 υπαλλήλους λιγότερους, μπορεί πολλοί από αυτούς να είχαν αδικηθεί κατάφωρα, αλλά το βέβαιο είναι ότι τώρα δεν θα χρωστάγαμε ούτε ευρώ σε κανέναν.
νεοφιλ εισαι;  
"I am favor of cutting taxes under any circumstances and for any excuse,
for any reason, whenever it's possible." 
-Milton Friedman
rubens
Crazy poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από Οργισμένος » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 7:46 pm 
SundropsInTheHauntedCity έγραψε:Tον Καζάκη δεν τον εμπιστεύεστε αλλα όταν έλεγε με νούμερα πως το μνημόνιο δεν βγαίνει και θα χρειαστεί χοντρό κούρεμα μονο μια ανεξελεεγκτη μονομερης χρεοκοπια με δραχμη θα μας σωσει, εσείς μας λέγατε παπαριές.Μπορεί πολιτικά να είναι παπάρας αλλα στα ιστορικοοικονομικά είναι καλός γνώστης.

ΦΙΞΕΝΤ να μαστε σωστοι.
Καποιοι θυμουνται τι ακριβως λεγατε ολα εσεις τα χαιβανια του λαικισμου και μαζι με σας και το αρχιχαιβανο ο ΚαΖΑΚΗΣ
Τραβα βρες καμια ησυχη γωνια να τα κακαρωσεις ρε ψευταρα.
Αμολύστε τα σκυλιά του πολέμου...
26/04/2012, A. Τσίπρας: «Η δραχμή δεν είναι επιλογή , αυτοί που ελέγχουν τον πλούτο θα γίνονταν πανίσχυροι»
Aχ συριζα μου...
Οργισμένος
Maniac poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από wooded glade » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 7:48 pm 
rubens έγραψε:
wooded glade έγραψε:Με κυβέρνηση επιτίμου από το 1993 το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν θα χρωστάγαμε ούτε ευρώ.
Μπορεί το δημόσιο να είχε 700,000-800,000 υπαλλήλους λιγότερους, μπορεί πολλοί από αυτούς να είχαν αδικηθεί κατάφωρα, αλλά το βέβαιο είναι ότι τώρα δεν θα χρωστάγαμε ούτε ευρώ σε κανέναν.
νεοφιλ εισαι;  
Και 0+0 να είναι και ευρωχαλαστής δεν γίνεται.
Διαλέχτε.
μην παίζετε ΟΠΑΠ - ελευθερία στο στοίχημα
wooded glade
Maniac poster
-------------------------------------------------------------------------------------
Re: Μητσοτάκης – ο Υπουργός Οικονομικών των Ξένων Τοκογλύφων
 από Jack Shephard » Σεπτέμβριος 4th, 2012, 7:49 pm 
Για το Μητσοτάκη η ιστορία έχει γράψει πολλά, εγώ και οι περισσότεροι εδώ δεν μπορούμε να τον κρίνουμε σωστά γιατί είναι πολιτικός της προηγούμενης γενιάς αλλά στα δικά μας τα χρόνια είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που σταθερά είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΝΔ έλεγε "παιδιά τα δημόσια οικονομικά είναι χάλια, κάντε κράτει, μη δημιουργείτε νέα χρέη".

Αυτοί οι πολιτικοί ήταν ελάχιστοι. Π.χ. ο Πάγκαλος στο βιβλίο του αναγνωρίζει ότι μόνο ο Στέφανος Μάνος και ο Αλέκος Παπαδόπουλος είχαν προειδοποιήσει και πει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό αλλά το πολιτικό σύστημα τους έβαλε στο περιθώριο.
Jack Shephard
Crazy poster

Миша είπε Νοεμβρίου 23, 2011 στις 10:27 πμ
Τα στοιχεία για αυτόν τον κατά συρροή εγκληματία είς βάρος της πατρίδας είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΆ:
{«Η ονομαστική αξία των χορηγηθεισών νέων ομολόγων εις τους κομιστάς προπολεμικών εσωτερικών δανείων διαπλασιάζεται, ο τόκος αυξάνεται και θεσπίζεται λαχείον. Εν συγκρίσει προς την ρύθμισιν υπό της κυβερνήσεως της ΕΡΕ, δίνονται ήδη 160% επί πλέον», θριαμβολογούσε τότε η φιλική προς τον Μητσοτάκη «Ελευθερία» (16.7.1964). Ο διακανονισμός αποπληρωμής αυτής της λεόντειας σύμβασης προβλεπόταν να γίνει εντός 42 έως 45 ετών. Ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή, το 1964 υποθήκευσε τη χώρα έως το 2006 και 2009!
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αναγνώριζε και όφειλε να αποπληρώσει προπολεμικά δάνεια από το 1881 σε τουλάχιστον διπλάσια από την τρέχουσα αξία τους. Κι αυτό παρά, το γεγονός ότι είχαν μεσολαβήσει δυο επίσημες πτωχεύσεις της χώρας (το 1893 και το 1932) και δυο παγκόσμιοι πόλεμοι που την είχαν κυριολεκτικά ισοπεδώσει. Το ύψος αυτών των υποχρεώσεων αντιστοιχεί σε σημερινές τιμές γύρω στα 100 δισ. ευρώ!Δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του σημερινού δημόσιου χρέους. Αυτές αποτέλεσαν τη βάση της δυναμικής του σημερινού χρέους, που είναι πλέον αδύνατο να αποπληρωθεί. }
(από άρθρο του Δ.Καζάκη στο Ποντίκι)

Миша είπε Νοεμβρίου 23, 2011 στις 11:53 πμ
Τα στοιχεία που καταθέτει ειδικά ο Καζάκης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΟΥΔΕΙΣ.
Ασφαλώς και προέρχονται από μελέτες των αρχειων του Ελληνικού Κρατους (προϋπολογισμοί, νομολογία, υπουργικές αποφάσεις κλπ)
Για το συγκεκριμένο δες ενδεικτικως αυτό:
h–p://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=16&db=7&da=1964

Γιώργης είπε  Νοεμβρίου 23, 2011 στις 12:35 μμ
…πήγαινε τώρα νά δεῖς καί τήν σελίδα 7… παράγραφος 15 τοῦ ἄρθρου.
Ιστορία Δημόσιου Χρέους Μητσοτάκης